John Frusciante, mislim da se čita Frušante, mada sam čuo i druge interpretacije, poznat je kao gitarista benda Red Hot Chili Peppers, tri puta je ušao i dva puta izašao iz benda (1988–1992, 1998–2009, 2019–). Ova praznina posle crte znači da je trenutno u bendu, s tim da se ne zna dokle će ostati. S Pepersima je snimio ključne albume, a poznat je kao vrhunski gitarista, često ga porede s Hendriksom, čiju je tehniku proučavao i na osnovu toga stvarao svoj stil.

Frušante je od sredine devedesetih počeo da snima solo albume. Pravio je muziku koja nije bliska Pepersima. Kao da je želeo da pobegne od skupe produkcije i vrati se atmosferi i unutrašnjem porivu za pravljenje muzike. RHCP najverovatnije ispunjavaju drugu strane njegove ličnosti. Dosta psihologiziranja zasnovanog na pretpostavkama. Ovde smo da vam preporučim Frušanteov album iz 2009. godine The Empyrean.

Album je snimao godinu i po dana u kućnom studiju, starinskom opremom, bez modernih efekata, pre svega bez famozne kompresije. Ideja autora je da ispriča priču o stvarnom događaju, ali kroz metafore, a da se pri tome nikada ne kaže o kom je događaju reč. Pesme su koncipirane kao dijalog između autora i još jedne ličnosti, za koju nikad ne saznamo ko je zapravo.

Dakle, pred vama je konceptulani, misteriozni, lični, kućni, ambiciozni, ali ne i komercijalni album jednog od najboljih gitarista današnjice. Valjda je to dovoljno za preporuku.

Album možete poslušati ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.