Za mene je misterija kako napisati pojedine preporuke, kao što su piramide bile misterija i za same Egipćane. Blinka kursor, puno istraživanja, preslušavanja ili gledanja. Čitanje se podrazumeva. Tu je negde osećaj, misao, utisak, ali je teško sve to pretočiti u reči.

Tako već nekoliko meseci pokušavam da napišem preporuku za Felu Kutija. Razloga je nekoliko. Prvi je što je uvek teško napisati nešto o čudnoj, iščašenoj, neobičnoj muzici, koja uz sve to i pomera granice. A Fela Kuti je svojim neverovatnim talentom stvorio nov pravac. On koristi najbolje iz Afrike i ubacuje zapadnu muziku (jazz, rege). Dakle, đuskanje i skakanje su zagarantovani. A drugi razlog je što nam on šalje poruku koja nije nimalo laka za tumačenje.

Njegova muzika i ritam se danas obrađuju u velikim količinama, a jedan od producenata koji ga je najviše svirao, barem on tako kaže za sebe, je Brian Eno koji je producirao mnoge velike umetnike poput U2 i Coldplay-a. Ja bih izdvojila dva razloga da slušate Felu. Jedan je tekst i poruke koje šalje. A drugi može biti đuskanje, skakanje, drugim rečima fizička aktivnost koju nam pruža afrički ritam.

Zašto je Fela politički aktivista, verujem da je to i do karaktera, ali svakako i do ljudi kojima ste okruženi. Niko u njegovoj familiji nije bio distanciran od događaja koji su se dešavali u njihovoj neposrednoj okolini. Njega majka je bila aktivista, tata anglikanski sveštenik, braća doktori. A Kuti je neverovatna kombinacija svega, umetnik koji zna da prenese poruku. A kako je njegova muzika počela da bude prepoznatljiva širom Afrike, a naravno i diljem sveta, Fela je počeo da peva u bukvalnom prevodu na izlomljenom engleskom jeziku tako da ga mogu razumeti svi širom sunčanog kontinenta.

Ovde vam preporučujem njegovu pesmu „Opposite people“ u izvođenju njegovog sina. Opustite telo, mišiće, otvorite um i počnite da đuskate i mislite zajedno sa Felom. Dok je Afrika imala nekog ko je predstavlja u svetu i ukazuje na nepravdu u svojoj domovini, mi kao da i dalje živimo u srećnim osamdesetim.

Fela Kuti ima svoje sledbenike, a možda i nekog novog naslednika koji će razviti još veći i značajniji pravac. Jedan od velikih muzičara današnjice Damon Albarn je sarađivao sa Felinim bubnjarom. Njegov ritam, koji kasnije nije želeo da se zove afrobeat, koriste muzičari kako u Londonu, tako i u Njujorku. A kakva je to galama u Nigeriji i šta se to tamo dešava su došli da  čuju i Stivi Vonder i Gilberto Gil. Celo popodne bih mogla nabrajati koliko se to muzičara oduševljavalo sa njim. To ostavljam vama, da se sami oduševite.

Ako vas moja preporuka nije ubedila da poslušate ovu izvedbu, onda potražite mišljenje stručnjaka, ali dok tražite šta su eksperti rekli za Felu, ipak pritisnite PLAY.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.