Prvo, nemam pojma kako se izgovara sam naziv benda. Pokušavali su da me nauče, ali mi nikako ne ide. U prevodu bi naziv benda mogao da znači „Mrtvozornici u galopu“. Dakle, ne očekujete veselu atmosferu. Pesma koji vam preporučujemo nazvana je „Hunok Csatája“, na engleskom Battle of the Huns (Bitka Huna).

Pesma opisuje bitku između Huna i jednog germanskog plemena. Kako objašnjavaju fanovi, pesma slavi mađarsko nasleđe uz blagu nostalgiju prema slavnoj prošlosti. Ako ostavimo po strani nacionalni naboj i vrlo spornu tezu da Huni i Mađari imaju ikakve veze, osim što su se našli na istom mestu, doduše, uz nekoliko vekova razlike, ostaje neverovatna pesma.

Vágtázó Halottkémek je bend koji voli da kombinuje pank i tribalnu muziku. Članovi benda su smislili originalni naziv za njihovu muziku: Šamanski pank. Klasična rok postava: tri gitare, bas i bubanj, može vas navući na pomisao da ćete slušati još jedan rok bend, ali na mađarskom. Međutim, to je samo varka. Kada pustite da vas ponese ritam i kada se prepustite atmosferi, neće vam pasti na pamet da o „Mrtvozornicima“ mislite kao o rok bendu. Oni su divlji šamani koji će vas opčiniti i naterati da se preselite u drugo vreme, da zađete u mračne šume i tamo potražite duhove predaka. Uz muziku Mrtvozornika možete plesati, meditirati ili upasti u trans. Tako je bilo na njihovim koncertima. Neki plešu šamanski ples, drugi plove mentalnim bespućima, dok su treći u dubokom transu iz koga izlaze tek kada se upale svetla.

Vágtázó Halottkémek je zanimljiv bend. Šamanski pank ne sviraju dokoni klinci koji tako smišljaju nešto drugačije i to po svaku cenu. Članovi benda su ozbiljni naučnici. Gitarista je nuklearni fizičar (radio je u Nuklearnoj elektrani „Paks“), drugi član je fizičar, treći profesor… Ključni član benda je harizmatični Attila Grandpierre. Njegova porodica je poreklom iz Francuske. Njegovi preci su bili hugenoti, francuski protestanti koji su stradali u Vartolomejskoj noći. Preživeli su se razbežali širom Evrope. Atilina porodica je došla u Mađarsku.

Pevač Mrtvozornika je takođe naučnik. Prvo se bavio teorijskom biologijom, a potom se zainteresovao za vezu između astronomije i civilizacije. Bavio se i kvantnom fizikom, kao i povezanosti nauke i metafizike.

Mrtvozornici su svirali u periodu 1975–2001. Atila je nakon nekolika godina osnovao novi bend „Vágtázó Csodaszarvas“ (Galloping Wonder Stag). Nije se mnogo toga promenilo, samo su gitare zamenjene narodnim akustičnim instrumentima. Šamanska muzika je nastavila da tera ljude na ples širom panonske ravnice.

Pesmu možete poslušati ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.