Foto: preuzeto sa zvaničnog Youtube kanala benda Daliborovo granje

Čudno ime benda (Daliborovo Granje) i ne manje čudan naziv albuma privukli su mi pažnju. O slici na omotu i da ne govorim, pogledajte sami. Drugim rečima, pre samog slušanja muzike, dobio sam mnogo obećanja. A onda sam kliknuo na dugme „Play“ i čuo muziku u skladu sa svim čudnim znacima koji su me do nje i doveli.

Neobični spoj fjužna, post-roka, psihodelije i istočnjačkog vajba, mogao bi se najbolje okarakterisati kao balkanska muzika, ali ne ona zvanična, već tajna, skrivena, potisnuta… Spoj istoka i zapada, jedinstveni spoj, karakterističan samo za Balkan.

Hainin (naziv albuma) zapravo je turcizam i označava čoveka koji beži, odmetnika, razbojnika, izdajnika… Na omotu albuma je austrougarski vojnik, očigledno begunac, sav u ritama, prljav, izmučen…

Orijentalni zvuk, austrijski zatvorenik, hipnotička, instrumentalna muzika, prizvuk balkanskih kafana i šuma, asocijacije koje nas vraćaju u vreme hajduka i uskoka… Sve to šuška u Daliborovom žbunu. Instrumenti su zapadni, produkcija je zapadna, a muzika je u svojoj suštini istočna.

Već sami nazivi kompozicija vas mogu navesti na sve te slike: Mehana, Ak-maknadi, Hainin, Izgubljena, Žal, Sjenka u mehani, Na putu za stakleni grad, Kača, Haloperidol.

Bend „Daliborovo Granje“ formiran je 2014. (drugi album Hainin objavljen je 2020. godine), a čini ga četvorka iz Međimurja. Momci koji žive praktično na ivici Balkana (sever Hrvatske, na granici Slovenije i Mađarske, a vrlo blizu Austriji – pedesetak kilometara), a sviraju muziku koju biste mogli očekivati od nekog benda iz Makedonije ili s juga Srbije, možda iz Bosne.

Ako bi nekome ko ne poznaje ovdašnje prilike hteli da predstavimo balkanski melos najbolje bi bilo da poslušaju „Daliborovo Granje“. Taj bend može biti most između nas (Balkan) i zapada, može biti i svojevrsni uvod u balkanologiju. Možemo se zahvaliti momcima iz Međimurja jer su počeli da prave taj most, a nadamo se da će ga još dugo zidati. Nama Balkancima ostaje da uživamo u sopstvenom potisnutom nasleđu, Hainin je idealan lek za tu muku.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.