Muzika s drugog sveta, tako kritičari opisuju ono šta radi neobični duo: Grey Filastine i Nova Ruth. Filastine je Amerikanac , kompozitor elektronske muzike. Tok njegove karijere radikalno je promenjen kad je upoznao indi reperku iz Indonezije. Nova je unela čitav spektar zvukova i melodija s druge strane planete. Rezultat te saradnje je neobična muzika. Danas vam preporučujemo njihov mini koncert na radiju KEXP.

Nova je elektronsku muzika prošarala muzikom koja nije toliko poznata na zapadu. Odrasla je uz pentakostalnu spiritualnu muziku koju je pevala sa dedom propovednikom u Pentakostalnoj crkvi. Potom je naučila delove Kurana, a u školi je izvodila i javansku muziku gamelan.

Kada se sve to spoji dobija se nešto što do sada niste čuli. Uz to su oboje ekološki aktivisti, a bave se i vizuelnim umetnostima. Možda će vam trebati neko vreme da sve ovo prihvatite i da vam se uvo navikne na lude kombinacije uticaja i zvukova, ali ako im date priliku i ostavite duh otvorenim, vratiće vam se višestruko.

Njih dvoje žele da stvore drugi svet, ne samo muzički, već i ekološki pročišćeni svet, čistiji svet. Žele da stvore multimedijalni svet umetnosti pomoću zvukova, video instalacija, dizajna i plesa. Oni veruju da je radikalno drugačiji svet moguć.

Filastine je takođe doprineo toj raznolikosti. On je ne samo neko ko okreće dugmad na elektronskim spravama, učio je da svira udaraljke i to u Brazilu, s muzičarima koji sviraju na čuvenim karnevalima butukadu (podvrsta sambe sa afričkim primesama). Potom se družio s mističnim bratstvima u Maroku, tamo je usvojio još nešto muzičkih čarolija stranih zapadnom uhu.

Njihov rad obuhvata muzičko nasleđe bezmalo celog sveta, a ne manjka im ni aktivističke mašte i hrabrosti. Nastupali su na Pariskom klimatskom samitu, izvodili su muzički performans u izbegličkom kampu smeštenom u džungli, snimali su spotove u rudnicima uglja na Borneu…

Ako ste spremni da izađete iz zone komfora Filastine i Nova su dobra stanica za vas. Za slušanje njihove muzike i praćenje aktivističkih akcija će vam treba i mašta i hrabrost. U suprotnom, Zadruga je i dalje tu i radi punom parom.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.