Francuska muzička scena neverovatno je bogata i raznolika. Beskrajna raznolikost stavlja je na jedinstveno mesto. Utisak je da je došlo do većeg mešanja nego na britanskoj sceni, koja takođe upija uticaje iz celog sveta. Ali francuska priča nije pod tako jakim reflektorima kao britanska pa muzičari možda lakše upadaju na nove teritorije.

S vremena na vreme otkrivamo nove francuske bisere, o čemu vas redovno obaveštavamo. Ovaj put imamo nešto lepo, nežno i sofisticirano. Bend se zove „Orange Blossom“. Zvanično su iz Nanta, ali ekipa dolazi iz Meksika, Alžira, Egipta, a ima i Francuza.

Ne samo da dolaze iz drugih kultura, pre svega, već i mešaju ta kulturna nasleđa u neverovatan spoj. Bliskoistočna atmosfera, zapadnoafrička poliritmija, rok, džez, fank, elektronika… Sve to je spojeno u fantastičnu muziku.

Orange Blossom pevaju na arapskom jeziku, što im daje poseban šmek. Sve to zajedno jako se dopalo i Robertu Plantu, toliko da je jedne godine išao na turneju s njima.

Poznavaoci kažu da su ipak ključni uticaji na bend došli iz Turske i sufi muzike. U Turskoj su ih očigledno prepoznali, s obzirom da se tamo nalazi najveći broj slušalaca. Može se reći da su popularni u Turskoj. Njihova muzika se koristi i u jednoj TV seriji.

Članovi benda kažu da njihova muzika „ima dušu“, kao što se to može reći za španski flamenko ili turski melos. To implicira da su stvorili svoju muziku, da nisu ništa kopirali, već su svoja dela napunili uticajima. Dakle, pravi postmodernistički bend.

Ako ne pokušavate da analizirate pojedinačne elemente njihove muzika, lako možete doći do zaključka da su stvorili nešto novo i da su za to koristili već postojeće elemente. Ako se prepustite vajbu koji Orange Blossom stvara, krenućete na putovanje, na neobično putovanje – krenućete na više destinacija u isto vreme. To, osim u naučnoj fantastici, ne možemo postići nikako drugačije osim s muzikom. Dobro, možda i s nekim drogama. Mada, koliko mi je poznato, cvet narandže nije halucinogen.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.