Dva anđela lutaju Berlinom, posmatraju ga odozgo, s neba, i dole na zemlji, dok šetaju i slušaju misli ljudi pored kojih prolaze. Meditativni, spori, melanholični film, kamera koja klizi po sivom berlinskom nebu i velika unutrašnja drama, ni manje ni više, nego jednog anđela.

Taj anđeo se zaljubljuje i onda se lomi i smišlja zašto da se odrekne svega da bi postao čovek.  Kaže da mu je dosadila bestelesnost, da bi voleo da oseti težinu, gravitaciju, da ne želi više da živi večno, da mu nedostaje neizvesnosti i konačnost… Ukratko, da želi da postane čovek.

Anđeo se zaljubljuje u usamljenu i melanholičnu Francuskinju, umetnicu na trapezu. Zbog ljubavi se odriče večnosti. Uskače u neizvesnost, patnju i izvesnu smrt. Reditelj i scenarista filma je nemački sineasta Wim Wenders, dok je dijaloge napisao Peter Handke (u međuvremenu je dobio Nobelovu nagradu).

Nebo na Berlinom (Der Himmel über Berlin) je lirski film o ljubavi anđela, ali i ljubavi reditelja prema omiljenom gradu. Venders je snimio grad u crno-beloj tehnici, onako kako ga vide anđeli, dok su kadrovi iz ljudske perspektive snimani u boji. Prikazao nam je omiljene lokacije, a dve značajne građevine Berlina igraju važnu ulogu u filmu: Državna biblioteka i Stub pobede.

Pogledajte Nebo nad Berlinom i uživajte u neverovatnoj priči, maestralnom vizuelnom doživljaju i, naravno, perfektnim dijalozima.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.