Kakav film! Merryl Strip je savršeno odglumila američku predsednicu, korumpiranu i malo priglupu, s jasnom aluzijom na današnje vreme. Parodija se pre svega odnosi na, srećom, bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Sin je „chief of staff“ predsedničkog tj. maminog kabineta. Voli da se drogira i glup je. Izuzetno. Ne pada iver daleko od klade.

Film je nazvan „Don’t look up!“. Naziv potpuno odgovara temi.

Film je tako dobro oslikao naše društvo. Pritom mislim na Zemljane, ljudska bića sa planete Zemlje. Bilo da smo bogati ili smo siromašni, srednja klasa, Amerikanci, Srbi, Indijci, Arapi, tako je nebitno. Kao civilizacija se nalazimo na prekretnici. Ili ćemo izumreti samo mi ljudi ili ćemo sa sobom u propast povući celu planetu.

Otuđeni, ogorčeni, nezadovoljni, a realno u prilično udobnim cipelama hodamo kroz život. I da bi to shvatili treba kometa prečnika devet kilometara koja nam preti. Kometa, naime, ide pravo ka Zemlji. Tek kada se pojavi takva pretnja (svejedno da li je komete ili neizlečiva bolest) mi, Zemljani počnemo da cenimo ono što imamo.

Ali, dosta sa digresijama. Film je odličan. Leonardo Di Kaprio glumi sredovečnog, bucmastog profesora, nesigurnog, anksioznog, sklonog napadima panike. A sexy Jennifer Lawrence (Hunger games) je u ulozi mlade, liberalne naučnice – punk fazon oblačenja, frizura, crvena kosa i kratke seksi šiške s prodornim zelenim očima – treba vam tri sekunde da se zaljubite u lik. I definitivno treba da bude crvenokosa u privatnom životu. Ona piše doktorski rad i proučava svemir – učestvuje u merenjima kojom se brzinom širi svemir. Vrlo seksi, zar ne? Ako se palite na svemir, zvezde, univerzum, ona je vaš karakter.

Dženifer otkriva kometu i tako počinje film. Tačnije, tako počinje put u propast planete. Zaključak može biti i citat iz jednog drugog, ali ne tako drugačijeg filma: „Nek’ propadne, nije šteta“.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.