Grupa koja je promenila tok moderne muzike. Slavna, robotizovana, pomalo mistična četvorka ne voli interakciju s publikom, tu su da sviraju, a ne da vas zabavljaju. Pioniri elektronske muzike su veliki ljubitelji biciklizma. I da, dolaze iz Nemačke. Nije teško pogoditi da govorimo o bendu Kraftwerk.

Ovde preporučujemo njihov koncert sa turneje Minimum-Maximum iz 2005. godine. Rezultat te turneje je prvi zvanični album uživo, izdat čak 35 godina posle prvog nastupa. Grupa je za album kombinovala snimke iz devet gradova: Varšava, Moskva, Berlin, London, Budimpešta, Talin, Riga, Tokio i San Francisko.

Koncerti grupe Kraftwerk su zaista neobični (jednom sam ih slušao na Exitu). Takav je i ovaj prvi zvanični. Jednostavno niste navikli da bend koji svira bilo koju muziku, a posebno ne elektronsku, praktično ne mrda. Četvorka stoji iza sintisajzera i laptopova, nešto tu čačkaju, a iz tog čačkanja izlazi muzika. Svi su isto obučeni, tu su odela, kravate, kao neki biznismeni koji drže neko dosadno predavanje.

Muzika jeste elektronska, ali nije uvek i plesna. Više je uzdržana, robotizovana, ali na neki način privlačna, nešto između eksperimenta i popa.

Svaku pesmu prati snimak ili animacija. Sve se odvija na velikom ekranu smeštenom iza biznismena, pardon, muzičara.

Možda skoro niste gledali čudniji koncert. Muzičari kao da nisu zainteresovani ni za samu muziku ni za publiku. Ipak, neka veza postoji. Pitanje je da li ćete vi uspeti da je pronađete.

Poslušajte/pogledajte koncert ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.