Spisak najvećih pronalazača s ovih prostora ne može da se zamisli bez dvojice Nikola. Jedan je veliki Nikola Tesla iza koga je ostalo preko 700 patenata. A drugi je manje poznati po imenu, a više po jedinom pronalasku. Reč je o Nikoli Bizumiću, čoveku koji je izumeo mašinicu za šišanje – popularnu nularicu.

Nikola Bizumić (1823-1906) rođen je u fruškogorskom selu Neradinu, a berberski zanat učio je u Irigu i Rumi. Šišao je mušterije makazama, a kako bi drugačije. Međutim, Nikola nije bio zadovoljan. Za jednostavnije frizure trošio je mnogo vremena koristeći samo makaze i češalj pa je došao do genijalnog i veoma jednostavnog rešenja – konstruisao je mašinicu za šišanje, koja će postati jedan od glavnih frizerskih alata. Bizumićeva ručna mašinica kasnije je priključena na struju, kada je njegov imenjak Nikola Tesla svetu podario električnu energiju.

Srbija nije htela Bizumićev izum

Bizumićev izum, međutim, u Srbiji nisu prihvatili. Nekoliko puta je pokušao da patentira mašinicu, ali niko nije imao sluha za njegov izum pa je 1855. godine, skoro bez para u novčaniku krenuo na put. Otišao je u London, gde je našao finansijere i dobio sertifikat za patent. Vrlo brzo je izgrađena fabrika za proizvodnju i za samo deset godina cela Evropa se šišala Nikolinom mašinicom. Uspeh je bio ogroman.

Čak je dobio i prestižnu titulu „ser“ (eng: sir, titula koju dodeljuje engleski monarh). Kako bi lakše uspeo u svetu biznisa uzima tipično englesko ime – Džon Smit. I, naravno, zaradio je mnogo para. Nakon smrti njegova imovina procenjena je na 22 miliona funti. To je danas velika suma, a na početku prošlog veka radilo se o stvarno ogromnom bogatstvu.

Pitanje nasleđa

Nakon njegove smrti nametnulo se pitanje nasleđa. E, tu počinju problemi. Bizumić se nije ženio i nije imao dece pa je pitanje nasleđa bilo nejasno. Cela priča nosi dozu misterije, a čak ima i elemenata zavere. Navodno, Nikola je ostavio testament kojim ostavlja nasledstvo svojim rođacima do devetog kolena. Ali novac do danas niko od rođaka nije dobio. Prema nekim podacima, Moša Pijade i Petar Karađorđević, naravno nezavisno jedan od drugog, pokušali su da naslednicima omoguće da dođu do nasledstva, ali bez uspeha.

Ne zna se tačno koliko bi danas para trebalo da bude isplaćeno naslednicima. Kada bi se tih 22 miliona funti revalorizovalo, odnosno uračunala inflacija i kada bi se dodale kamate, ispostavilo bi se da se radi o sumi od nekoliko stotina miliona funti.

U rodnom selu Nikole Bizumića danas kruži priča da Englezi neće da daju novac naslednicima jer bi u tom slučaju britanska banka bankrotirala. Iako je ovo tipično domaće preterivanje, nesumnjivo je da nijednoj državi ne bi bilo prijatno da se odrekne tako velike količine novca.

Engleska zavera?

U Neradinu je priča o Nikoli Bizumiću i danas živa. Svako ima nešto da kaže i doda, a novu dimenziju u priču uneo je lokalni sveštenik koji nam je ispričao nešto što ide u prilog tezi o engleskoj zaveri. Prezviter Georgije Zeljajić Sredanov nam pokazuje stare crkvene knjige u kojima su upisani svi novorođeni Neredinci. Ustvari ne baš svi. Naime, nigde nema Bizumića koji su rođeni u 19. veku.

– Pazite svi su upisani, ali ne i Bizumići. Ako pažljivije pogledate videćete da su neke strane pocepane. Pretpostavljam da su to strane na kojima su upisani novorođeni Bizumići. Ko je, kada i zašto to uradio ne mogu da znam. Ali ako dozvolimo sebi da to tumačimo kroz teoriju zavere lako možemo zaključiti da su Englezi došli čak ovde i iscepali strane kako bi uništili jedini dokaz o mogućim naslednicima. Ne kažem da je to istina, ali je to jedan od mogućih scenarija. Na kraju, zašto bi neko cepao strane iz crkvenih knjiga – priča Georgije.

Kada se pažljivo pogledaju knjige može se videti da su neke strane iscepane. A na ostalim stvarno nema Bizumića.

Time cela priča o mašinici za šišanje i najpoznatijem Neradincu dobija novu dimenziju. Međutim, za sada sve ostaje u domenu nagađanja jer se već dugo ovim niko ozbiljno ne bavi. Nikolini rođaci ni ne znaju šta tačno treba da rade, niti imaju para da pokreću međunarodne sudske sporovo. A niko drugi, izgleda nema interesa da se bori s engleskom birokratijom. Čini se da će misterija ostati nerazrešena, a bogatstvo koje je stekao Nikola Bizumić ostaće na ostrvu.

Dušan Marković, kako kažu meštani, najobrazovaniji čovek u selu, priča nam da je posle Drugog svetskog rata bilo pokušaja da se bogatstvo vrati naslednicima, ali bez uspeha. Kasnije su se svi pomirili s tim da niko pare neće dobiti.

– Šteta je što se niko nije ozbiljno bavio ovim pitanjem. Nikolu Bizumića su u ondašnjoj Srbiji smatrali čudakom i nisu hteli da patentiraju njegov izum, a ni posle smrti nisu ozbiljno shvatili šta je on uradio. Englezi su odmah shvatili šta su dobili i to su do kraja iskoristili.

Smatram da bi u toj priči o njegovom izumu moglo da se ode i korak dalje jer su na osnovu njegove mašinice za šišanje kasnije napravljeni dodaci za kombajne, kosilice… Sve ono što radi po istom principu kao i Nikolina mašinaca. To znači da bi naslednici mogli da traže prava i na te izume. Nažalost, čini se da od svega toga neće biti ništa pa možemo samo da žalimo. Jedino što nam preostaje da budemo ponosni na našeg Nikolu Bizumića – setno zaključuje Marković.

Dragan Stojanović