Slavni gitarista Sleš (Slash) izdao je drugi solo „Orgy of the Damned“. Ukupno 11 obrada, svaku peva drugi pevač ili pevačica. Album zatvara (12. stvar) instrumental, jedina autorska pesma „Metal Chestnut“. Preporuka se, međutim, ne odnosi na ceo album, već samo na jednu pesmu, obradu čuvenog hita „Papa Was a Rolling Stone“.

Pesmu maestralno peva Demi Lovato, Sleš je naravno standardno fantastičan, a ne treba zaboraviti ni sjajan bend koji ih prati u stopu.

Pesma traje, za sve standarde, predugo, skoro osam minuta, a uvod kao da traje čitavih četiri minuta. U uvodu, pola dugačke pesme, ceo bend je uzdržan, kao da svi čekaju da počne gruv, svi osim Lovato, onda se ne štedi ni jedne sekunde, a kada bend uđe u svirku, ne možete ostati na nogama, duh Motauna (Motown) je prizvan. Pesma će na kraju ući u rokenrol vode, jer, kako drugačije kada Sleš predvodi bend.

Pesma je istovremeno zahvalna za obrade, ali može biti i problem, jer je svaki ton toliko dobro poznat da se lako ispada. U ovom slučaju uspešan niz obrada je nastavljen. Sam original nije bio neki hit. Zapravo, tek jedan u nizu singlova slavne kuće „Motown“. Pesmu je snimo rezident bend „The Undisputed Truth“, a napisali su je Norman Whitfield i Barrett Strong. Mogli bi reći ništa posebno, ali i da postoji potencijal koji nije ostvaren. Poslušajte sami. Pesma je objavljena 1972. godine. Iste te godine stigla je prva obrada. I to kakva. „The Temptations“ su snimili verziju koju vrlo dobro znamo. Tek tada je nastao veliki hit. Vah-vah igra važnu ulogu u pesmi, a korišćenje tog efekta kao da je smišljeno za Sleša, majstora vaha.

U međuvremenu je urađena još jedna velika verzija pesme. To je verzija koju sam prvu čuo i koju većina nas dobro poznaje. Sigurno se sećate Džordž Majkla (George Michael) “Killer/Papa Was A Rolling Stone”.

Teško je reći koja je verzija najbolja. Temtejšni drže napetost sve vreme i sve temelje na basu, Majkl je peva neponovljivo, dok je ova verzija najdramatičnija, ima najširi zvučni i emotivni raspon. Možda je idealno rešenje slušati sve tri verzije u raznim kombinacijama i to bez vrednosnih poređenja. U raznim situacijama svaka zna da bude najbolja. Sve zavisi od toga kada slušate. A možda i s kim slušate.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.