Četiri verzije pesme „Nuclear War, koju je originalno napisao džezer Sun Ra, obradio je kultni bend Yo La Tengo. Raova pesma je objavljena 1982. godine, a napisao je kao reakciju na pojačano nuklearno naoružavanje velikih sila, koje u tom trenutku već dugo traje. Napisao je kao upozorenje, ali je autoru u isto vreme pomalo i dosta te priče pa je atmosfera opuštena i lepršava:

„Nuclear War, they’re talking about Nuclear War/It’s a motherfucker, don’t you know/if they push that button, your ass gotta go/and whatcha gonna do without your ass“.

Yo La Tengo su 2003. rešili da pesmu obrade u čak četiri verzije i objave na EP-ju. Meni je omiljena druga pa vam je i ovde preporučujem. Prvu verziju sviraju njih troje, originalni članovi benda. Treća traje duplo duže, oko 15 minuta i tu bend s gostima praktično džemuje na zadatu temu. Četvrta verzija je remix, koji je uradio Mike Ladd.

Predlažemo da kasnije poslušate i verziju koju su uradili članovi bend Sun Ra i Yo La Tengo uživo.

Naša, druga verzija, je najčudesnija, jer prateće vokale pevaju deca, jedanaest mladih pevača. Tema pesme i lakoća s kojom se o toj temi peva, uz neophodne psovke, sa dečjim horom dobija još jednu bizarnu dimenziju, kao da nije dovoljna Raova početna ideja.