„This Is Us“ je američka blockbuster serija, emitovana je i kod nas pod naslovom „Ovo smo mi“, ali nikada nije stekla popularnost. U šest sezona, od 2016. do 2022., donela je generaciji odrasloj uz „Beverli Hills“ slična osećanja, pretočena u priču o odraslim ljudima, čiji životi imaju ozbiljne uspone i padove, ali se sve na kraju završava tako da gledalac ima osećaj da je baš sve dovoljno ispravno da može da se smatra dobrim.

Serija prati priču porodice Pirson. Iako se najveći deo dešava u trenutku snimanja, kada njihova deca imaju od 36 do 42 godine, dobar deo se odnosi i na prošlost, od perioda pre upoznavanja njihovih roditelja, preko njihove velike ljubavi, odrastanja neobičnog sastava trojki, tragične smrti njihovog oca, majčinog novog braka, rođenja dece, pa sve do budućnosti i smrti majke i očuha. Neke epizode, kroz šest sezona, dešavaju se u jednom vremenskom razdoblju, neke prate po jednog od junaka kroz različita razdoblja, a neke opisuju događaje za koje gledalac mnogo ranije zna da su se dogodili, ali ne zna kako.

Iako se čini da su autori serije znali kada je pravi momenat da se priča završi, moj utisak ide od toga da sam spremna da ih gledam večno, do toga da je kraj mogao doći ranije i da je moglo biti mnogo manje „slučajnosti“ koje ovu priču čine toliko zanimljivom.

Tokom godina života roditelja, Rebeke i Džeka, i dece Kevina, Kejt i Rendala, provlače se periodi neprilagođenosti, velikih uspeha, uspešnih i manje uspešnih karijera, kriznih godina, uspelih i neuspelih brakova i ljubavi, biološke i usvojene dece i roditelja, bolesti, smrti… Sve što čini život uključeno je u ovu seriju.

Delimično gorak ukus u ustima ostavlja mešanje američkih vrućih političkih tema, koje autori ne izbegavaju, već vrlo aktivistički pokušavaju da budu na društveno prihvaćenoj strani. Ovom trendu nisu odolele ni druge serije i postao je uobičajen, međutim koliko god da je edukativan, vrlo lako može da se upotrebi kao moćno oružje u korist nečega što i nije toliko dobro.

Ipak, ono što ostaje je važnije od svih mana. Kada se opustite i uđete u svet glavnih junaka, posebno ako ste u četrdesetim godinama, nema šanse da ne progutate barem nekoliko velikih knedli. I, naravno, jedva čekate da vidite šta će se desiti dalje.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.