Kolumne koje slede zamišljene su kao svojevrsni dijalog. Zamisao je da dvojica prijatelja, ideološki na suprotnim stranama, ispisuju svoja promišljanja o društvu, politici, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ideja je da se na jednom mestu mogu pročitati suprotstavljena mišljenja. Dijalog je, u bilo kojoj formi, u današnjoj Srbiji retka životinja, pred izumiranjem.

Očekivano…

15. 09. 2023. | Kolumne, Tekstovi

Moram priznati da me je leto odvuklo od „stvarnosti“ i da sam se potpuno posvetio privatnim obavezama. Ne mogu baš da kažem da se oko nas ništa nije dešavalo, ali zasigurno ništa što bi me drmnulo iz dremeža i tresnulo o zemlju.

Od svega, teško da je bilo šta (osim ćelijskih oluja) ostavilo bilo kakav utisak… Ukrajina (očekivano) ništa nije uradila sa kontraofanzivom, Rusija (očekivano) nije potrošila municiju, hranu i novac. Zapadni svet (očekivano) nije propao, Prigožin (očekivano) nije preživeo pad aviona, Nigerija (očekivano) nije napala Niger, BRIKS se (očekivano) proširio…

Srpska opozicija je (naravno, opet očekivano) ponovo uspela da se podeli… Aleksić je (očekivano) napustio NS (i sa sobom, očekivano poveo deo pristaša na čelu sa Novakovićem), Zelenović i Ćuta su (očekivano) u klinču (čekamo očekivani rasplet), „levica“ je (očekivano) odsekla „desnicu“ iz „organizacije“ protesta protiv nasilja, skupština je (očekivano) izglasala rebalans budžeta, a izbori nam se (očekivano) bliže…

Kada će ih biti (decembar ili proleće) nije toliko ni bitno. Bitno je da će izbori biti uskoro i da se na njima neće desiti baš ništa neočekivano. Moram priznati i ovo je očekivano.

Ne bih sad da nešto „pametujem“, ali bih pokušao da ukažem „gospodi“ (pa i „drugovima“) iz opozicije, da se na izborima u najvećem broju slučajeva (ne sporim, ima izuzetaka) glasa ZA (nekoga ili ZA nešto). Incidentni su slučajevi u kojima birači glasaju protiv. Utisak je da, bar za sada, niko ne nudi baš ništa, niti se ponaša shodno očekivanjima birača.

Najmanje 75% birača (procenat ide i do 84%) u Srbiji očekuje da bilo koja buduća vlast (pa i SNS):

  1. ne uvede sankcije Rusiji
  2. ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije
  3. ne učini ništa da Srbiju približi NATO-u

Možemo mi da verujemo u šta god hoćemo i da želimo Srbiju baš po našoj (i samo našoj) meri, ali bez ovih birača i bez političkih stranaka koje predstavljaju ove birače, neće se desiti baš ništa, osim još jedne kuknjave i još jednog (očekivanog?) izbornog poraza.

I za taj poraz neće i ne može biti kriva vlast, niti (očekivano) loši medijski uslovi. Ako se ne saberemo, naprosto nas je malo.

Ipak, čini se da smo mnogo bliže očekivanom ishodu, nego bilo kakvom dogovoru, a od kompromisa smo udaljeni par svetlosnih godina…
Kampanja još nije zvanično počela… a vremena je sve manje!

Očekivano?

Boško Orlić

Pogledajte i druge Lava LAB kolumne ovde.