Tkanje finim emocijama. To bi bio još jedan, alternativni naslov ove preporuke. Iza tihe i emotivne muzike stoji velika priča. Naziv pesme „De Ushuaia a La Kuiaca“ je ujedno i naziv albuma koji je potpisao argentinski kantautor León Gieco. Album je nazvan po dva grada koji se nalaze na krajnjem severu i krajnjem jugu kontinentalne Argentine. Ushuaia je na jugu, a La Quiaca na severu. Mada u slučaju La Quiace informacija nije tačna već se taj grad spominje kao kraj, tačka u svakodnevnom govoru Argentinaca. To je nešto kao uzrečica. Zapravo, najseverniji grad Argentine je Salvador Mazza. Ipak, ovo je poetski, a ne geografski teren, tako da sve može.

Autor albuma je obišao mnoge gradove Argentine na turneji koja je trajala od  1981. do 1985. godine, naziv sugeriše da je obišao sve između severa i juga. Turneja je organizovana kako bi pronašao argentinske muzičare koji su izvodili narodnu muziku i potom ih sve doveo u Buenos Aires da snime album.

Junak ove preporuke Gustavo Santaolalla je odgovorio Leona od te ideje. Predložio mu je da urade potpuno suprotno: da autor poseti umetnike u njihovim domovima i da tamo snime album. Tako je nastao monumentalni projekat De Ushuaia a La Quiaca, jedinstven u argentinskoj muzičkoj produkciji. Dvojac je tako spasao od zaborava mnoge samouke umetnike, kao i pesme koje su oni izvodili.

Album je snimljen praktično na originalnim lokacijama, a onda je započeta turneja. Ekipa je održala čak 450 koncerata, a posetili su sve provincije u Argentini. Prvo izdanje je izašlo 1985., a potom su usledila još tri, jedno sledeće godine, a poslednje 1999. Oba su dopunjena novim, neobjavljenim pesmama. Četvrti tom je objavljen 2000., a 2005. je izašlo remasterizovano jubilarno izdanje sa multimedijalnim materijalom.

Leon i Gustavo su proputovali zemlju u kombiju, koji je preuređen u mobilni muzički studio. Snimali su svuda, nekada je bilo toliko hladno da su se smrzavali mikrofoni pa su morali da ih greju kako bi radili. Pored muzike su snimili i 2.000 fotografija i 50 sati video materijala. U projektu je učestvovao ogroman broj muzičara. Gustavo Santaolalla je bio zadužen za produkciju i režiju, a svirao je gitare, čarango, perkusije…

Poslušajte pesmu koju je komponovao Gustavo i koja sabira celo iskustvo snimanja albuma „De Ushuaia a La Quiaca“. Smrzavanje po Argentini nije bilo uzaludno. Rezultat je čista lepota. Pesmu možete poslušati ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.