Muzika ima hipnotičku noć, može vas začarati i uvesti u drugi svet. Naravno, ne radi to svaka kompozicija ili pesma, ali ta moć, taj potencijal može se naslutiti pri svakom slušanju, samo se treba dovoljno udubiti. Ključ je u ponavljanju i malim varijacijama, a to je karakteristika svega što ste slušali (tu ne računam rukavce poput dodekafonije – tu je ideal ne ponavljati ništa i nikad).

Možda najveću moć da vam se lako uvuče u um ima sufi muzika, posebno kada se izvodi kao pratnja za čuveni ples. Hipnotička moć muzike i plesa, kada se igrači vrte i upadaju u trans, je dvostruka. Ona deluje kako na izvođače, tako i na slušaoce/posmatrače. Iz tog vrtloga se teško izlazi.

Preporučujem vam da čujete i, naravno, pogledate, persijski sufi ples koji je izveden ni manje ni više nego u hrišćanskoj crkvi u Nemačkoj (St. George’s Collegiate Church, Tübingen). U tom neobičnom okruženju za sufi, u toj akustici, instrumenti su sveprisutni, a ima ih samo dva, a u delu pesme svira samo jedan instrument. Deo pesme svira samo daf, neka vrsta bubnja koji liči na velike daire, samo bez onih metalnih delova koji zveče. Drugi instrument je žičani i zove se persijski tanbur.

Glavna zvezda nastupa, ipak, je plesačica Rana Gorgani. Ona je francusko-iranskog porekla, a izvodi sufi i jedna je od nekoliko žena na svetu koje plešu tradicionalni melevije ples. To je zapravo sufi red čiji su sledbenici derviši, a poznati su i kao „vrteći derviši“, nadimak su dobili upravo po tom plesu. Rana je jedna od retkih žena koje promovišu i igraju taj ples. Osnovala je i grupu koja je specijalizovana za persijski ples. To je prva organizacija te vrste u Evropi. Kompaniju je nazvala „Persijsko oko“.

U islamskoj tradiciji ples ne služi za zabavu, bar ne zabavu kako je viđena u zapadnom svetu. Reč je o religijskoj ceremoniji koja služi tome da se usavrši vera, kao i u odricanju od ega. Cilj je, kako kažu, poniranje u božju ljubav. Sve dublje i dublje.

Zato zaronite u sufi. I obavezno javite šta ste tamo pronašli.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.