Oni misle to što pevaju. Kritičari su puni lepih reči za njih: „Najveći rokanrol bend današnjice“. “Pevač je šekspirijanski glumac, sjajan izvođač, lud i harizmatičan. Pun je tikova, akcije, pokreta“.

Oni su popunili rupu koja je dugo zjapila na ispeglanoj sceni, u odglumljenom buntu, u revoluciji kao fori. Englezi su dugo čekali prave pobunjenike. Oni nisu došli u do sada poznatoj formi.

Pobuna je stigla uz ples. Ko bi rekao? Plesne ritmove prate reči koje ujedaju. I to gadno. Svaki ujed vam može preneti besnilo, tačnije, više vrsta raznih bolesti koje uvek završe u totalnom besnilu.

Bend „Sleaford Mods“ nisam prvo čuo pa onda video, već se to dogodilo paralelno, prvi put sam ih i slušao i gledao, što se ne dešava toliko često. Uglavnom, slici prethodi muzika. To je bitno za priču. Bend je zapravo duo. Scena je prazna. Sa strane je smešten lap-top na nekom stolu. Jedan lik skače po sceni i tek povremeno priđe stolu, valjda da promeni matricu. Sve vreme igra. Drugi čovek je pravo zajeban, što bi rekli Bosanci. Obučen je u crni kaput, koji je zakopčao do grla. To je nekako uklopio s crnim šorcem s velikim džepovima. Šorc ide do kolena. Na nogama ima čarape i papuče za kupatilo.

Veseli lik ne prestaje da igra, dok pevač, zapravo reper izbacuje veliku količinu besa, koja se vidi u mimici i čuje u boji glasa i neverovatnim rečima.

Pobuna je, dakle, došla u čudnoj formi.

Sleaford Mods odmah udara u glavu, već posle prvog slušanja. Zaboravite gitare, bubnjeve i druge atavizme pobune. To je sada samo šminka, samo marketinški alati za starije osobe koje pokušavaju da prizovu srednjoškolsku sreću.

Sleaford Mods ne jebu živu silu.

Sleaford Mods su Jason Williamson i Andrew Fearn. Njihova muzika je minimalistička, ritmovi su jednostavni, ali ubitačni. Za njihovu muziku kažu da je pank-hop. Oni su glas radničke klase.

Sleaford Mods pevaju/pričaju o običnim ljudima i njihovoj muci, govore o nezaposlenosti, o užasima modernog života, kapitalizmu, trendovima…

Sleaford Mods pljuju, podriguju, vrište, psuju i vređaju sve koje treba uvrediti.

Sleaford Mods ne jebu političku korektnost. Kritičari za njih takođe kažu da su nadrealni, privlačni, urnebesni i briljantni uživo.

Sleaford Mods su počeli da smišljaju muziku na sofi, dok su se odmarali od posla. Dugo su nastupali u baru.

Sleaford Mods je najveći rokenrol bend koji ne svira rokenrol. Ako Englezi odluče da se pobune protiv sistema, to će uraditi uz pulsiraću ritam i stihove neverovatnog benda.

Koncert poslušajte ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.