Što se mene tiče u velikoj petorki korejskog filma pripadaju: Park Chan-wook, Kim Ki-duk, Kim Jee-woon, Bong Joon-ho i Lee Chang-dong. Ključne filmove petorice velikih reditelja sam gledao kako su dolazili do nas, a nakon toga sam pratio njihov rad, ali u celoj toj gunguli jedan film mi je promakao, stalno je stajao na spisku, koji je svakako prevelik, ali nikako nije došao na red za gledanje. Pre neko veče konačno smo pogledali i to remek-delo korejskog filma s početka milenijuma. Film je „Poezija“, a reditelj Lee Chang-dong.

Priča nas vodi u predgrađe korejskog grada. Tu žive baka i unuk. On je problematični adolescent, dok nju polako hvata „alchajmer“. Vrlo je vešto prikazano napredovanje bolesti. Unuk upada u sve veće probleme, ispostavlja se da je učestovao u grupnom silovanju vršnjakinje koja se potom ubila, dok baku muči nekoliko životnih odluka, za koje se može reći da su moralne. Prva je šta raditi s unukom silovateljem, a druga da li da spava s čovekom koga čuva i koji je praktično nepokretan. Uz sve to je razjeda gubitak pamćenja. I pored svih problema ona donosi odluku da upiše kurs poezije.

Umesto zaključka ću citirati autora čije ime ne znam. Tekst je objavljen na inače odličnom sajtu zagrebačkog Kina Tuškanac. Teško da može bolje od ovog:

– Vješto spajajući socijalni realizam, okrutnost ekstremnih životnih situacija, turobnost i pesimizam osobnih ljudskih drama i suptilne poetske trenutke koje podjednako dočarava riječju te estetiziranom i likovno dojmljivom vizualnošću, južnokorejski filmaš Chang-dong Lee u ovom filmu stvara provokativnu i živu cjelinu koja funkcionira kao višeslojna metafora. Njegovo naglašeno atmosferično i iznimno sugestivno režirano djelo, 2010. godine nagrađeno u Cannesu, nije samo slojevita moralka ni impresivna studija kompleksnih međuljudskih odnosa u kojima iz najgorih okolnosti ponekad izbijaju najljepši detalji, niti tek snažan, osebujan i dubok filozofičan pogled na složenost i nepredvidljivost života. Ono je i priča o neizbježnosti pristajanja na kompromise, pa i po najvećoj cijeni, kao i o posrednoj manje ili više svjesnoj pobuni protiv društvenih normi.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.