Tom Petty je krajem osamdesetih ostvario mnogo toga – karijeru sa bendom Heartbreakers, kao i učešće u supergrupi Traveling Wilburys (tu su bili još i George Harrison, Jeff Lynne, Bob Dylan, i Roy Orbison). Sprijateljio se s Linom i njih dvojica su počela da smišljaju prvi Petijev solo album, koji će biti nazvan Full Moon Fever.

Tokom jedne od sesija Peti je nešto prebirao po klaviru, Linu se to dopalo, ali je predložio da se fraza pojednostavi. Peti ga je poslušao, uprostio je frazu kao neku šalu otpevao par jednostavnih, bazičnih stihova, ništa posebno: She’s a good girl, loves her mama Loves Jesus and America, too

Lin se nasmejao, Peti takođe, nastavio je da se zeza, a onda je Lin rekao nešto što će odzvanjati do danas: Free Fallin’. Odmah su shvatili da imaju nešto. Nešto što će postati Petijev najveći hit u karijeri. Tri akorda, sve izgleda jednostavno, ali je zapravo reč o ozbiljnom muzičkom eksperimentu. Nećemo ulaziti u teoriju, već ću samo reći da se ovde radi o genijalnosti u jednostavnosti.

Peti i Lin su takoreći iz šale napisali pesmu koja govori o dualnosti slobode. Biti slobodan znači raditi šta hoćete, kad hoćete, gde hoćete i kako hoćete. I to je prednost. Mana je što u takvoj slobodi nema granica pa se lako može završiti na ivici ili čak i preko ivice. Sama muzika nije depresivna, dok tekst govori o tome kako lirski subjekt povređuje ljude koje voli. Tu je motiv vožnje automobilom, posebno u gradu kao što je Los Anđeles, gde se ne može ni u radnju bez kola. U tom gradu se dešava ogroman broj saobraćajnih nesreća, što je i logično jer niko ne izlazi iz auta. Dakle, simbol slobode, posebno u Americi je u isto vreme i velika opasnost po život. Sloboda znači odgovornost. Eto još jedne dualnosti.

Pesmu Free Fallin’ slušam od malena. Uvek mi je bila draga, ali je dugo nisam razumeo. Tek su mi analize na YT pomogle da je shvatim, da razumem zašto je tako velika. Od tada je slušam drugim ušima. Probajte i vi. Četiri minuta i desetak sekundi se pretvara u ceo život. Sloboda više nije apsolutni ideal, sloboda dobija ograničenja o kojima se mora razmišljati. Sve je počelo kao šala, ali je na kraju nastalo filozofsko delo koje se sluša kao pop pesma. Poslušajte ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.