Priznajem da nisam nikad imala dovoljno strpljenja i motiva da posvetim vreme gledanju serije „Luther”, koja je proslavila glumca Idrisa Elbu i donela mu sve ostale velike uloge u karijeri. Kada je izašao film “Luther: The Fallen Sun”, odlučila sam da mu dam šansu i provedem jedno veče uz dobar triler. I nisam pogrešila.

Čak i ako niste gledali seriju, kao ni ja, možete da uživate u ovoj uzbudljivoj priči. Nikakva smetnja nije to što ne poznajete likove i ne znate šta se dešavalo pre. U samoj priči Luter, svrgnuti detektiv koji beži iz zatvora, biva upleten u slučaj ubijanja mladih ljudi i, naravno, pomaže policiji da se zločin razreši. Sadistički ubica, posrnuli detektivi policajci koji mu i veruju i ne veruju uvek su dobar recept za napetost, uzbuđenje i neočekivane obrte. Mnogo nasilja, vrištanja, mučenja i uznemirujućih scena ukazuju na to da ovo nije film za svakoga i da gledaoci sa slabijim stomakom mogu odmah da odustanu od gledanja, ali isto tako verno dokazuju da su istočnjački horori ostavili dubok trag i u britanskoj produkciji. Osim dodira Azije, tu su i aluzije na crni skandinavski talas, u jednom delu filma i lokacija se seli na sever Evrope.

Mišljenja kritike za ovaj film su vrlo podeljena i uglavnom negativna. Zameraju mu plitku priču, mnogo nasilja bez cilja i očekivani rasplet. Ljubitelji detektiva Lutera su oduševljeni, jer su posle nekoliko godina dobili nastavak, u formi filma. Neutralni gledaoci mogu samo da pogledaju jedan relativno uzbudljiv policijski triler i uživaju u napetosti koji on izaziva.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.