Moje interesovanje za Jevreje je čudno. Ne mogu tačno reći zašto sam se zainteresovao. Nemam formalne veze s Jevrejima, nemam nikoga ko me uveo u to pitanje, niti je bilo događaja koji bi me naveli da se interesujem za jevrejske teme. Takođe, nema jedne oblasti koja me zanima: istorija, religija, običaji, fenomeni, umetnost, život, jezici… Moglo bi se reći da me sve to zajedno i pojedinačno fascinira, praktično nema teme koja me ne navodi na razmišljanje.

Po svemu sudeći privlačna snaga svega vezanog za Jevreje krije se u drugosti. Mnogo toga što se nama ovde podrazumeva kod njih je drugačije. Evo primera, druge dve religije boga (islam i hrišćanstvo) teže ka beskonačnom širenju. Teorijski, ideja obe religije je da svi budu hrišćani i muslimani. Jevreji ne gaje ideju širenja. Čak kao i da neće da drugi pristupe judaizmu. Uslovi za prijem su surovi: obrezivanje i košer ishrana su prepreke koje mnogo odbijaju u samom startu.

Sve ovo nas dovodi do današnje preporuke: dokumentarca „The Story of the Jews“, čiji je autor Simon Šama (Simon Schama). On je prvo napisao knjigu istog naziva, u kojoj je opisao celokupnu istoriju Jevreja. Tri knjige su napisane za širu čitalačku publiku, na zapadu taj žanr zovu „popular history“, ne znam da li kod nas postoji adekvatan prevod, a možda i nije potreban.

Šama je potom snimio mini dokumentarnu seriju, ukupno pet epizoda. Kao i prilikom svakog novog iščitavanja teme i ovde se može saznati mnogo toga, posebno jer autor delom priča i o ličnom iskustvu, što je uvek dragoceno.

Autor prvi deo priče počinje pričom o jevrejskim plemenima, a završava je rušenjem hrama. Posle rimske vlasti dolazi srednji vek i priča o borbi Jevreja u očuvanju identiteta, pritisak je bio dvostruk i s hrišćanske i islamske strane. Potom sledi epizoda o zlatnom dobu, integraciji jevrejskog talenta u glavne evropske tokove. A u sledećoj Šama ide u istočnu Evropu. Tu je u fokusu priča o stradanju koja se završava najvećim stradanjem. Naravno, reč je o Holokaustu.

Simon Šama je snimio dokumentarac koji mogu da gledaju i oni koji ne znaju mnogo o Jevrejima, ali i poznavaoci koji mogu otkriti nove detalje ili tumačenja. Mogu ga gledati i oni koje tema ne zanima jer je sve savršeno snimljeno, a gledanje i slušanje harizmatičnog Šame pravo je uživanje.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.