Pevačica Luz Casal koja je veliku slavu stekla kod Pedra Almodovara (čuvena tema iz filma Visoke potpetice), snimila je duet sa Magnificom, gde peva, ni manje i ni više, nego pesmu „Pukni zoro“, snimljenu za film Dragana Bjelogrlića. Montevideo u Srbiji ima posebno mesto, jer govori o Srbiji koja odlazi na Svetsko prvenstvo zahvaljujući trudu svakog pojedinca, od seoskog fudbalera do državnih vlasti.

Nažalost, ova pesma je „iskorišćena“ za sticanje jeftinih političkih poena, a neki su slagali da se upravo ta pesma pevala u Prvom svetskom ratu!

Genijalni Magnifico je uhvatio trenutak, malo i iz ličnih razloga, a verujem i zato što je pravi umetnik, osetio je emociju i napravio neverovatnu pesmu koju je sa njim otpevala Luz Casal. Ova pesma i jeste u slavu naših predaka, ali ne onako kako bi nacionalisti voleli. Pesma je komponovana za film, a ne za busanje u grudi junačke. Dragan Bjelogrlić je trenutno najomraženiji srpski reditelj i glumac, iako je upravo on napravio originalne serije koje pričaju o mentalitetu Srbije i prepoznatljivom humoru našeg društva: Vratiće se rode, Montevideo, Senke nad Balkanom. Kako smo odbacili Bjelogrlića i prigrlili neke druge, manje kritične ljude, ostaje pitanje. Mada i nije neka misterija, ali to je za drugu priču.

No, da se vratimo na Magnifica i pesmu. Magnifico, za one koji ne znaju, je slovenački kantautar imenom i prezimenom Robert Pešut, koji je, rekla bih, napravio najpatriotskiju pesmu u 21. veku. Ona može biti srpska, bosanska, hrvatska. Dao joj je baš ono što treba muzici – univerzalnost. Pesmu su obrađivali mnogi umetnici, ali se meni verzija sa Luz Casal nekako najviše dopala, dobila je posebnu notu jer je izvode na španskom. A možda mi se sviđa više od ostalih jer sam fan Pedra Almodovara. Pesmu možete poslušati ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.