Džoni Grinvud (Jonny Greenwood) ne priznaje granice, posebno ne muzičke. Gitarista benda Radiohead i kompozitor voli da istražuje i da se upušta u razne eksperimente. Slušali smo ga kao se uklopio u indijski melos. Sada se otisnuo na Bliski istok.

Snimio je album zajedno s Dudu Tasom (Dudu Tassa), izraelskim muzičarem i producentom. Tasa pripada grupi orijentalnih Jevreja (Mizrahi Jews) pa zato ne treba da vas čudi što u snimku koji vam preporučujemo nećete prepoznati uticaj jevrejske, već isključivo orijentalne, zapravo islamske muzike.

Preporučujem vam „živo“ izvođenje pesme „Taq ou-Dub“, prve snimljene pesme za album „Jarak Qaribak“ (u prevodu: Tvoj komšija je prijatelj). To je stara pesma iz Libana koja je ujedno bila inspiracija za ceo album. Ideja je bila da se povežu Ramalu, Tel Aviv, Bejrut i Oksford. Nour Freteikh je otpevala pesmu i poslala snimak ostalim muzičarima, oni su osmislili aranžman, ali su se tek kasnije našli na jednom mestu da sve to uvežbaju.

Grupa muzičara je napravila aranžmane za kompozicije iz Jordana, Alžira, Egipta, Maroka…

„Taq ou-Dub“ je neobično čitanje tradicionalne pesme. Grinvud je, kao i uvek, tu da začini sve. Ritam ne daje neki od mnogobrojnih arapskih instrumenta, već ritam mašina, što vas automatski stavlja u poziciju da malo đuskate. Grinvud kontroliše ritam mašinu, dok na gitari stvara tenzije, a nekada samo stvara atmosferu. Tu je još mnogo, što zapadnih, što orijentalnih, instrumenata: od violine do uda.

Džoni Grinvud ne odustaje od eksperimentisanja. Dok prolazi kroz razne procese istraživanja i razumevanja raznih muzičkih tradicija, ali i rušenja tradicija, on publiku upoznaje s drugačijom muzikom. Dosadašnji put je fascinantan: od Pendereckog do arapskog zvuka. Ko zna gde će nas sve odvesti.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.