Vreme je za francuski film. Film o različitostima i o tome kako ih prevazići, kako doći do toga da različitosti počnu da funkcionišu kao celina. I sve to prikazano na komičan način. U pitanju je film Intouchables. Glavne uloge igraju Omar Sy i François Cluzet.

Film je istinita priča o kvadriplegičaru i bivšem zatvoreniku. Kada ih posmatrate sa strane, njihovi životi se jednostavno ne preklapaju u bilo kom segmentu: kulturom, klasom, društvenom statusu… Ono što ih ujedinjuje su životni problemi i odsustvo razumevanja za drugačije. Njihov odnos na početku je interesni. Jednom trebaju pare, a drugom treba fizička pomoć, sirova snaga. Vrlo površno. Ali, onda počinje njihovo putovanje, prihvatanje da neke stvari mogu i drugačije da se urade (vaspitanje dece, poziv na date, proslava rođendana…).

Driss (Omar Sy) uči da se pristojnije ponaša u društvu, proširuje rečnik, dok na drugoj strani Phillip (François Cluzet) nauči da bude opušteniji, da priča otvoreno bez puno fraziranja, između ostalog da pozove devojku na piće. I tako njih dvojica shvataju da su jedno drugom terapija. Ono malo što im je nedostajalo da bi se približili kompletnijem životu.

Originalna verzija je francuska, a postoji i američka. Ali francuska je „must look“.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.