Poslednje veliko delo koje je slavni Feliks Mendelson napisao posvećeno je sestri i to mrtvoj sestri koja je umrla šest meseci pre nego što je kompozicija bila završena. Dva meseca po ispravljanju poslednje note umro je i sam autor.

Gledano s distance sve to je tako romantično. Sama epoha i muzika tog doba tragediju su naknadno pretvorili u umetničko delo. Moglo bi se reći da su romantičari živeli to što su stvarali i da su stvarali to što su živeli, tako da naknadna interpretacija nije nimalo pogrešna.

Njegova sestra Fani takođe je komponovala. Umrla je u 42. godini, dok je Feliks preminuo u 38. godini.

Sestri je posvetio gudački kvartet. Ukupno šesti po redu, a to delo je zabeleženo kao 80. u kompozitorom opusu. U podnaslovu piše „Rekvijem za Fani“.

Delo, međutim, nije žalopojka, iako ima i tih delova. Mendelson je ispunjen raznim osećajima. On čak slavi život. Delo je ispunjeno energijom u nekim delovima, a onda je puno tuge, da bi na kraju prešlo u anksioznost i bes.

Mendelson je bio blizak sa sestrom. S obzirom da je pored komponovanja ona bila pijanistkinja i dirigentica, ta veza je bila još jača. Na kraju, njoj je stalo srce dok je s njim vežbala kantatu koju je upravo komponovao. Čak se sumnja da je njena smrt uticala na to da i on premine šest meseci kasnije.

Tuga i bes, tako bi se u najkraćem mogao opisati ovaj kvartet. Na momente se čini kako bi sve moglo lako da eksplodira. U to delo je ugrađeno toliko toga ličnog da je nemoguće ne misliti o tome tokom slušanja. Ne bi bilo u redu, na kraju.

Fani je bila i njegov intelektualni prijatelj, neko ko je s njim mogao da raspravlja o svim temama. Pošto nije imao s kim da razgovora, nije bilo nekoga da vežba njegove nove kompozicije, Mendelson odlazi u Švajcarsku. Mora da se distancira od svega kako bi napisao kvartet posvećen sestri.

Lirski, a moćan, tužan i furiozan, pun suza i besa, poslednji gudački kvartet slavnog kompozitora pravi je biser romantičarske muzike. Ako mislite da je klasična muzika dosadna, ko će sad slušati violine i ta čuda, poslušajte poslednji kvartet Feliksa Mendelsona, toliko emocija na jednom mestu može biti sve, ali samo ne dosadno.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.