Serija od koje će vas boleti glava, proključaće vam mozak, a nekima će trebati kratke smernice ekonomiste. Ne, seriju nije režirao Amerikanac, već Indijac. „Scam 1992: The Harshad Mehta Story“ je indijska web serija, dokumentarac od 10 epizoda. Radnja se dešava u Mumbaju i prati lokalnog Indijca koji od običnog radnika na bombajskoj berzi za kratko vreme postaje glavni broker ili Big Bull. Priča je istinita, likovi su stvarni, ništa nije izmišljeno.

O prevari je pisao i The New York Times 1992. Možete naći članak u originalnom izdanju na internetu. O Harshadu je pisao i The Guardian, a o seriji možete naći tekst i na The Guardian Daily.

Televizija je puna indijskih serija za tetke i bake, zato je ova serija, između ostalog, must look. Web serija koju je distribuirao SonyLIV ima jednu od najviših ocena na IMDB-u.

Niste sigurni da li je naš glavni junak Harshad heroj ili sitni prevarant. Autori serije se odlično igraju s tim: isprva vam ga je nekako žao, guši ga sistem, karteli ga guraju u stranu i ne daju mu da napreduje jer nema plavu krv. Zatim shvatate da je on neverovatno inteligentan, ima osećaj za biznis i vrlo optimističan. Zbog tog njegovog optimizma i sposobnosti ubeđivanja pravio je veliki profit za sebe i klijente. A zar nije suština posla, raditi za profit? Zato i zauzima položaj Big Bull-a na berzi. Čak su ga zvali i Ajnštajnom.

Na berzi postoje dve vrste brokera, oni koji dižu cene deonica i od toga prave profit za svoje klijente i oni koji ruše cene deonica, njih zovemo pesimistima (Bear). Prihvatajući igru i sistem koji je formiran daleko pre dolaska Harshada nekako na kraju on biva žrtveno jagnje. Ili možda ne?

Kako je u pitanju najveća finansijska prevara u Indiji jasno nam je da se ona ne može odigrati bez znanja države. Da li igde postoji mogućnost da se desi prevara od nekoliko stotina miliona dolara a bez znanja nekog iz vrha vlasti? Rekla bih da je odgovor Ne. I da li se nešto promenilo nakon što je novinarka Indian Times-a otkrila prevaru? Serija nam daje odgovor.

Inače serija je napravljena prema knjizi koju su napisali novinarka Sucheta Dalal i Debashis Basu. Danas je ona veliki aktivista, primila je neke od nagrada za žurnalistiku i ima svoj sajt koji edukuje ljude najviše iz oblasti finansija.

Podaci govore da seriju najviše gledaju muškarci. Pretpostavljam da su uglavnom biznismeni, a kako i ne bi. Ipak je Harshad Mehta radio u oblasti u kojoj vladaju muškarci, bar je do sada tako bilo, a možda se nešto i promeni.

Ako vas interesuje da li je pitanje iz naslova istinito, pogledajte seriju.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.