Simeon ten Holt (1923-2012) bio je holandski kompozitor minimalističke muzike i to klasične, a zanimala ga je i veza između muzike i matematike, kao i povezanosti vizualnih umetnosti i muzike. Holt je komponovao tako što je određivao blokove ili celine u kojima se određena harmonija ili melodija ponavljala nekoliko puta, a izvođaču, najčešće pijanisti, je ostavljao prostor da svira, umalo ne rekoh da puca, po nahođenju, odnosno, po osećaju. Muzičari su tako sami određivali tempo pa čak i broj ponavljanja određenih blokova. Tako da jednu kompoziciju muzičar ili grupa muzičara svira sat vremena, a isti taj komad neko drugo odsvira za sat i po. Drugim rečima, nikad nije isto.

Ako vam je sve ovo zanimljivo možete pogledati note za kompoziciju Centri-fuga (jasna asocijacija na Baha), biće vam jasna veza između muzike i matematike.

U ovoj preporuci vam nudimo kompoziciju Canto Ostinato za četiri klavira. Sve što smo rekli za Holtovu muziku važi i za njegovu najpoznatiju partituru. Blokovi, ponavljanja, vreme koje zavisi od izvođača… Ipak, preporuka je da, ako prvi put slušate, ne obraćate pažnju na sve što sam rekao, niti da čitate dalje, ako vas zanima ova tema. Preporuka je da se prepustite Holtu. Sigurno će vas smiriti, srediće vam misli i odvesti vas na vrlo prijatno putovanje. Kad odradite ovaj ciklus možete se posvetiti intelektualnim aspektima njegove muzike, a i ne morate. Dovoljno je samo da ga pustite da vam se približi.

Fotografije preuzete sa sajta www.preludium.nl.