Dokumentarac „Diving into Unknown“ može se nazvati remek-delom dokumentarnog filma. To je priča o humanosti, solidarnosti, ljubavi, ugašenom egu i brizi o drugima. Šta još više možete poželeti od sat i po dokumentarnog programa.

Finska ronilačka grupa voli da istražuje podzemni svet, odnosno da ide tamo gde niko nije bio. Oni jedni drugima bukvalno čuvaju leđa i brinu jedni o drugima, kako u vodi, tako i na kopnu. Međutim, nekada ih ti zaroni mogu skupo koštati. Ronilačku ekipu iz Finske je koštala dva života. Norveška policija odustaje od vađenja tela, jer je previše rizično. Velika ekipa se vraća kući bez drugara. Međutim, oni ne mogu da se nose sa tim da su ih ostavili tamo, ne mogu da podnesu da im njihove porodice nisu uputile poslednje pozdrave i da nema mesta gde mogu da ostave cveće. Njihova tela nalaze se na više od 100 metara dubine u zamršenoj norveškoj pećini.

I stoga su spremni i odlučni da u tajnosti osmisle, organizuju i sprovedu u delo nezamislivu akciju. Voze se Finskom, Švedskom i stižu u Norvešku. Svi su vrhunski ronioci. A ono što ostavlja najveći utisak na gledaoca jeste njihova smirenost i skromnost.

Oni su neverovatno smireni, staloženi, štede svaku reč, svaki živac, svaki udah. A skromnost se ogleda u njihovom govoru o svom poslu, o tome šta treba da urade. Kod njih nema prvog lica, nema stavljanja akcenta na njihove veštine i koliko su rada, vežbanja, razmišljanja i planiranja potrošili da bi mogli da rone i po deset sati u cugu. Oni izgovaraju samo ono što je važno. Kada hoće da kažu nešto ne toliko bitno finski ronioci zaćute, jednostavno tada štede dah (kakva lekcija za sve nas, zar ne?).

Pričaju o tome kako treba da izgleda akcija izvlačenja mrtvih drugova iz neistražene pećine. I puno nam govore o tome kako je bitno da jedni drugima veruju i da budu smireni. Što se pokazalo kao ključno. Ako neko oseti da nije spreman, on odustaje da ne bi ugrozio bezbednost i živote drugih ronilaca. U svemu tome nema onog sumanutog JA. Neki zadaci se ne mogu ispuniti bez kontrole ega.

Oni rone samo tamo gde niko nije bio. Oni su vrlo ekstremni u svom hobiju, ali nikog ne ugrožavaju. Nema kompetitivnosti, već su tu samo avanturizam, skromnost i smirenost. Ukratko, sve ono što svima nama nedostaje.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.