Milan Kundera piše lagano, sve teče, nema napora, nema težine. To je literatura, reklo bi se, za plažu. Ima tu ljubavi, seksa, kritike društva, politike, komunizma, zapada i istoka… Dakle, svega što vam treba za laganu literaturu. A onda iz te lakoće pisanja i obrade tema izbija težina. I to kakva težina. Kundera u svom prvom romanu “Šala”, bez mnogo ustezanja, ulazi u esejističke pasaže, filozofske opservacije, duboka razmišljanja o temama koje ga muče. Sve to radi maestralno, sve je uklopljeno u radnju i likove.

Kunderin kolažni stil, preplitanje nekoliko paralelnih radnji, koje se na kraju, na nekom meta nivou spajaju u celinu, ostavlja otvoren prostor za eseje, filozofiju, dubinske analize odnosa, kao i analizu ličnosti. Autor to radi hrabro i ubedljivo. Tako roman-kolaž dovodi do krajnjih granica.

Dakle, počeli smo lagano – pitak stil, ljubav i seks, a došli smo do zaključka da je na neki način reč o eksperimentalnom romanu.

Sve počinje kao šala, koja doduše nosi i taj politički ton. Ipak, nedvosmisleno je šala i to upućena devojci. Takođe, politički aspekt šale je potpuno opravdan, kako zbog vremena u kome se dešava, tako i zbog konteksta same radnje. Ta šala nesrećnog junaka, šaljivdžiju vodi u pakao, on gubi sve i završava u rudniku.

Šala se pretvorila u svoju suprotnost, ali se tu ne staje. Svaka sledeća epizoda će biti nova šala. I svaka će ostaviti dubok i drugačiji trag na junaka. Prva šala ga je odvela u rudnik. Druga u platonsku ljubavnu avanturu, sledeća u potpuno besmisleno trošenje vremena oko osvete. Svaka šala donela mu je kaznu.

Atmosfera koju Kundera stvara se lepi za dušu. On vas tera da tako mislite i da tako govorite, da se tako ponašate. Zato je ultimativni savet da se Kunderini romani čitaju s velikim pauzama. Možda i same romane ne treba čitati u kontinuitetu, već treba praviti duže pauze između poglavlja. Ako dovoljno dugo zurite u ponor, ponor će početi da zuri u vas. Ako bez prestanka čitate Kunderu postoji opasnost da se pretvorite u lika ili, još verovatnije, u likove iz njegovih romana. Teško je pretpostaviti kakve to posledice može imati na stvarnost, ali vam ne preporučujem da proveravate.

Zato, oprezno sa šalama i s Kunderinom lakoćom, to su dve zamke koje vas mogu odvesti u prisilan rad u rudniku.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.