„Smrt je mučan posao“ je peti roman Halid Halifa, objavljen 2016. godine. Čitanje je ostavilo jak utisak ne mene. Pisac je rođen u Alepu u Siriji. Čitajući osetio sam ljubav koju pisac ima prema svojoj domovini i koliko je u stanju da oseti bol svojih zemljaka. Kroz reči i rečenice moje je srce osetilo ljubav prema Siriji kao da je to moja domovina. Osetio sam patnje kroz koje prolaze njeni stanovnici i shvatio sam da su to i moji zemljaci.

Strašno je da živimo u svetu gde su takve strahote moguće. Srce mi je slomljeno i jedino što mogu je da se molim za narod Sirije. Sada shvatam sve te ljude koji godina polaze kroz moju zemlju izmoreni i slomljeni. Odbačeni od svega. Ljudi koje nemaju gde da idu niti gde da se vrate. Svi stanovnici sveta treba da pročitaju ovu knjigu i da osete ono što oseća čovek koji mora da napusti svoju domovinu. Nema ni tih reči koje bi to opisale. Svaki taj čovek koga mi nazivamo migrantom, gledamo sa prezirom i gađenjem je tužan čovek bez svoje domovine.

Probuditi se ujutro i shvatiti da više nikad nećemo videti dom, majku, oca, braću, sestre, rođenu decu, voljene ljude i komšije, poznate ulice, miris proleća i leta, cveće i bilje koje samo u domovini raste, to je najstrašnije, to je pakao. Pre nego osudimo nešto i nekog, obucimo tuđe cipele, stavimo se na njihovo mesto i na svojoj koži osetimo tuđu patnju.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.