Film ne baš lako gledljiv, ali po mom mišljenju bitan ukoliko želite da se bavite smislom života na jedan duhovan način i pokušate da razumete čovekove površne želje. Motivacija da pogledate Solaris, film Andreja Tarkovskog može biti i ukoliko volite da gledate filmove Vudi Alena. Jedan od omiljenih reditelja Vudi Alena je upravo Andrej Tarkovski.

Tarkovski se u filmu Solaris bavi mnogim temama i svako ga može tumačiti na način koji je blizak njegovoj podsvesti. Ja sam film shvatila kao ukazivanje na problem čoveka da kada uoči nešto izvrsno, a izvrsno je često i profitabilno, on pokušava da ga iskoristi. U ovom slučaju se zafrknuo, jer je Solaris planeta/okean evoluirao u jedan veliki mozak koji svaki put kada pokušaš da ga iskoristiš on “napadne” tvoja najranjivija mesta. I to ona skrivena u mozgu. Solaris sprečava ljude da mu naude tako što ih natera da polude.
Solaris je toliko inteligentan (podseća me na My Octopus Teacher) da učitava našu podsvest i traži mesta u našem mozgu, odnosno osećanja koja mi pokušavamo da sakrijemo sami od sebe i trigeruje ih u cilju da bi sebe zaštitio. Ta ranjiva mesta nas koče da se dalje bavimo Solarisom, odnosno njegovom eksploatacijom. Tarkovski je film snimio po knjizi Stanislava Lema, a 2002. godine Solaris je snimio i Stiven Soderberg (kraća verzija).

Ukoliko mislite da je Tarkovski prevelik zalogaj za vas, možete prvo pogledati Soderbergovu verziju, ali gledanje Tarkovskog će vam pružiti jedinstven doživljaj. Solaris možete pogledati i kao izazov da vidite na šta će vas asocirati veliki mozak. Ja sam pogledala My Octopus Teacher i inteligencija oktopoda i šume me je podsetila na Solaris.