Svako delo koje je potpisao italijanski reditelj i pisac Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino) odmah stavljam na vrh liste. Kada bi pravio kule od peska, bio bi na mojoj listi najboljih kula koje sam video. Svako delo je na tom vrhu i pre nego što sam pročitao i kratku najavu, jer Sorentino do sada nije pogrešio. Indukciona metoda me uči da ako niz ide u jednom smeru po svemu sudeći će i sledeći element u nizu biti u skladu s prethodnim. Dakle, ovaj autor kod mene ima blanko deset zvezdica. Moje zvezdice čekaju njegovo sledeće delo. Tako je bilo i kada sam saznao da je snimio prvu seriju u karijeri. Unapred je došla na listu najboljih. Ispostavilo se da nisam greškom dao deset zvezdica. Reč je o seriji The Young Pope (Mladi papa) (2016., 10 epizoda). Onda je usledio i svojevrsni nastavak The New Pope (Novi papa) (2019-2020, 9 epizoda).

Te dve serije su sve što serije treba da budu: uzbudljive, vizualno besprekorne, umetnički savršeno izbrušene, hrabre, originalne, provokativne, kritičke prema crkvi, a u isto vreme otvorene za tumačenja.

Ako ovo nije dovoljno za preporuku ne znam šta jeste. Zapravo možda ćete sada odlučiti da se zakucate za ekran: časne sestre đuskaju uz elektronsku muziku, u Vatikanu, a osvetljava ih neonski krst. Ako ni ovo nije dovoljno – Selo gori, a baba se češlja.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.