Ovog puta zabava nam stiže iz Holivuda. Vikend je pred nama pa malo zabave nije na odmet. A to može poprilično pokriti dobra američka drama komedija. Robert De Niro je bivši policajac koji se ne da podmiti. Međutim njegov način zarađivanja para možda i nije najlepši, da tako kažemo. Ni sam ne voli svoj posao.

A onda mu se ukaže jedinstvena prilika. Treba samo da uhvati lika za pet dana. Tako će zaraditi dovoljno keša za miran život, bez prljavog posla. Plan mu je da otvori kafić i do penzije ne radi ništa. Međutim, lik koga treba da uhvati je ispraznio račun mafijašu. Računovođu, koga glumi Charles Grodin, više ne treba da uhvati samo De Niro, već je više igrača u trci. Ulog je velik. I sve vreme između njih dvojice se razvija neka hemija. Dok Grodin insistira na razgovoru, De Niro izgovara klasične mačo rečenice. Negira da postoji bilo šta o čemu treba da razgovara sa bilo kim.

Inače ne razgovara sa bivšom ženom; a ni sa ćerkom nije razgovarao godinama. I naravno o čemu ima da se priča. Tako je kako je. On zna da je pokvario igru, ne kaže on za sebe da je dobar, ali neće da ulazi dalje u priču. Međutim, do kraja filma Grodin ne odustaje da na videlo istera De Nirovu mekšu stranu terajući ga da odustane od svojih krutih stavova u koje ga je najverovatnije društvo smestilo. I njemu je sada glupo da ih se odrekne. Zvuči poznato? Svi oko vas tako pričaju i rade, pa vam je neprijatno da prekrstite noge ili se naparfemišete. Jer šta će reći komšija. U ovom slučaju, takav stav našeg junaka vodi u propast.

U ovom filmu američka produkcija je odradila vrhunski posao, a glumci su odlično ispunili svoj zadatak. Robert De Niro je dobio ulogu koja mu i te kako leži – dobričina koja glumi mačo muškarca, odnosno alfa muškarca. Dok Charles Grodin igra smotanog lika koga možeš nasamariti čim pomisliš na nešto takvo. Njih dvojica i scenario su sama srž filma. Međutim, da bi Amerikanci napravili spektakl oni su u film stavili sve ono na šta se američka šira publika loži. Mafiju i to italijansku, potom FBI za petama, meci lete na sve strane i naravno uvek imate dobrog i lošeg lika. A kako bi film bio isplativ, publika mora izaći srećna iz bioskopa što znači da i film ima srećan kraj. I to nas vraća na našu radnju filma. Čiji je ego pobedio?

Pola sata pred ponoć trka je završena, De Niro i Grodin su konačno u Los Anđelesu, FBI je uhvatio loše momke, ali da li je de Niro isporučio Grodina?

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.