Vojko V. ostaje omiljeni domaći reper i nakon drugog solo albuma. „Dvojko“ je neobičan album sa ukupno 14 pesama. A ono što ga čini baš neobičnim jeste poslednja 14. pesma, koju vam i preporučujemo. Reč je pesmi „Tour Life“, koja traje neverovatnih 20 minuta. To je previše čak i za eksperimentalne instrumentalne bendove, a ne za hip-hop umetnika. U tom žanru petominutna pesma je preduga.

Vojko je rešio da napiše ep, zapravo priču o jugoslovenskoj turneji. Svaki segment počinje pitanjem: „Šta je iduće?“. Glas odgovara tako što kaže kada se dešava radnja (dan i mesec), u kom gradu i na kraju gde je tačno umetnik nastupio. Potom Vojko, na specifičan način, ređa utiske s nastupa. Cela pesma, kao i sam album, puna je jezičkih doskočica i vratolomija. Teško je sve pohvatati „na uvo“ pa preporučujem da pratite tekst pesme dok slušate.

Umesto da odbije slušaoce, jer je 20 minuta za hip-hop publiku ipak možda previše, pesma je privukla publiku, kao i kritičare. Ipak, Vojko kaže da je neće izvoditi uživo. On je objasnio da je stihove smišljao dok su se vozili od mesta do mesta gde će nastupati. Utisci s prethodne svirke sklopljeni su u strofu. Tako je nastao „on the road“ jugoslovenski ep.

Dok slušate pesmu ne možete a da ne pomislite na Jugoslaviju, mada Vojko to nigde ne kaže. Utisak da Splićanin putuje po jednoj zemlji ne može se zanemariti. Svi se razumeju, svi se znaju, sve je toliko poznato da teško da može biti nešto strano. Na kraju, Vojko ne bi ovakvu pesmu mogao da napiše dok se voza, šta znam, nemačkim ili bugarskim putevima. Ovako može samo ako si kod kuće. Vojko V. sve zeza, a najviše se sprda na sopstveni račun. Ta autoironija mu, između ostalog, daje za pravo da se oseća kao domaći (može i izdajnik) na celom jugoslovenskom prostoru.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.