Prva napomena je da, ukoliko imate slabiju toleranciju na horore i stravične prizore nasilja i hladnokrvnosti, nikako nemojte početi da gledate novu HBO hit seriju „The Last Of Us”, iako je ova priča mnogo više od običnog horora i mnogo dublja od mnoštva postapokaliptičnih priča izazvanih smrtonosnim infekcijama koje ste do sad gledali.

Za neke od vas, preporuka bi mogla da bude to što je aktuelnu, šestu, epizodu režirala poznata sarajevska rediteljka Jasmila Žbanić (premijera novih epizoda je nedeljom uveče, a za prvu sezonu ih je planirano ukupno devet). Nekoj drugoj vrsti publike verovatno će se više dopasti činjenica da je serija nastala na temelju popularne igrice iz 2013. godine. Ta igrica je još jedan od dokaza da postoje ljudi koji godinama, makar fiktivno, razmišljaju o posledicama pandemije.

Ono što zaista fascinira u ovom remek-delu je duboka slojevitost svih likova. Kao i u stvarnosti, niko nije sasvim dobar ili sasvim loš, većina je prinuđena da zbog egzistencije radi stvari koje ne odobrava, a snalaženje u mračnom društvu koje, gotovo paranoično i veoma brutalno, brani sebe u gotovo neodbranjivoj situaciji, ne prežući ni za najsurovijim metodama, deluje nam veoma blisko i poznato, i ne može da ne ostavi gorak ukus u ustima.

Sama serija je estetski i tehnički skladna i svaka epizoda priča priču bez preteranog osvrtanja na trajanje, tako da očekujete različito trajanje i priče u pričama. Kreator serije, Kreg Majzin, ima veliko iskustvo u sličnoj tematici, pre svega kao scenarista jedne od najpopularnijih serija svih vremena, „Černobilj”. Glavni nosioci radnje, glumci Pedro Paskal i Bela Remzi, publici su uglavnom poznati po tome što su glumili u “Igri prestola”. Ovo sve predstavlja preduslove za maestralnu seriju, ali ćemo konačnu ocenu ipak moći da damo kada se ova sezona završi, polovinom marta. Do tad – odvojite vreme i pogledajte, jer osećaj već viđenog ostaje u pozadini, a ono što se prikazuje je jedna dobra i pametna TV priča.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.