Jedan od najboljih koncerata u istoriji moderne muzike, ujedno i dupli živi album: „Alchemy: Dire Straits Live„ iz 1983. Ekipa je na sviračkom vrhuncu. Svi su raspoloženi i orni. Čak četiri pesme traju duže od deset minuta. Publika je kao na stadionu, kao da sat i po gleda penale. Naravno, treba da pogledate ili samo slušate ceo nastup, ali vam sada ukazujemo na izvođenje jedne pesme. Čini se centralne numere s tog čuvenog nastupa – „Sultans Of Swing“.

Pesma je dobro poznata, relativno se često vrti na radiju, sve do danas, a prvi put je objavljena 1978. godine. Ipak, ova verzija nudi nešto novo i drugačije. Nofler (Mark Knopfler) u crvenom sakou i s crvenom gitarom je skroman, ali pun samopouzdanja. Ceo bend đuska u ritmu bubnjeva. Vidi se da su svi srećni jer su na sceni, baš u tom trenutku. Upravu tu možete videti kako izgleda sreća uživo.

Nofler peva, a u pauzama između stihova svira neverovatne pasaže na gitari. Fanovi znaju svaki napamet. Možete pevati stihove, ali te pasaže, kojih ima pregršt, teško je izbrojati. On sve radi s velikom lakoćom. I peva i svira. Onda dolazi mali solo pa nastavlja da nam priča priču o sultanima svinga.

U centralnom delu pesme ulazimo u solo. I to kakav solo. Moglo bi se reći spektakularan. Nofler ne svira, on priča kroz gitaru. Uzgred, on ne koristi trzalicu, već sve svira prstima, što celom zvuku daje još intimniji ton. Solo prelazi u temu koju izvodi u ritmu koji mu daje publika. Tema iz skoro pa tišine polako prelazi u pun zvuk, kreće eksplozija. Sve raste i raste, sve dalje i dalje. Kao da nema kraja. Kao da bend ne želi da se pesma završi. Žele da je sviraju dok svi ne popadaju. Uključujući i publiku. Pletenje po gitari dobija katarzične razmere. Onda se svi vraćaju u glavni rif, konačno je kraj. Ali, i sam taj kraj traje skoro minut. Ta energija, želja za sviranjem, ali i sama pesma čine ovaj snimak jedinstvenim.

Dire Straits će vas oplemeniti, podići, daće vam sve što imaju. Naslov, u ovom slučaju, potpuno odgovara sadržaju. Ovo je čista alhemija.

Pesmu poslušajte ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.