Supergrupe znaju da udave. Umesto jednog ega na scenu stupa nekoliko egoista. To ne može biti dobro. Izuzeci iz tog pravila uvek su zanimljivi za analizu. Naša današnja preporuka upravo govori o jednom pravom superbendu: „The Good, The Bad And The Queen“. Po analogiji s filmom, ako je to bila inspiracija za ime, kraljica je ružna.

Bend zvanično više ne radi. Okupljali su se tri puta: 2005–2008, 2011, 2014–2019. Ekipa se u ta tri perioda nije menjala. Kompozitor, tekstopisac i pevač (miljenik Lava Lab tima) Dejmon Albarn (Damon Albarn – Blur i Gorillaz) je predvodio bend. Bas je svirao Pol Simenon (Paul Simonon) basista čuvenog benda The Clash. Gitaristu Simona Tonga znamo iz benda The Verve, a s Albarnom je svirao i na turnejama u bendovima Blur i Gorillaz. I na kraju tu je bio i veliki Toni Alen (Tony Allen), bubnjar iz Nigerije koji je svirao ni manje ni više nego s Felom Kutijem (Fela Kuti). Alen je na žalost preminuo 2020. Pretpostavljam da se bend više neće okupljati, jer je teško da ga neko može zameniti.

Preporučujemo vam da čujete i vidite njihov koncert iz 2019. koji je održan u Parizu. Albarn poslednjih godina voli da svira u Francuskoj, mnogo je koncerata tamo održao, čini se višestruko više nego u ostatku sveta. Takođe voli gudače. Retko na scenu izlazi bez kvarteta.

Albarn takođe uživa na sceni. Po intervjuima bih rekao da je reč o skromnom čoveku. Od paparaca i cele te britanske tabloidne gungule je morao da pobegne iz Londona, preselio se na mirni Island. Iz kuće gleda na vulkan, što je za nas iz Lave velika privilegija. Kada izađe na scenu, Albarn uranja u atmosferu i samo izvođenje pesama. Tu se ne vidi ego ni u jednom segmentu, on sve radi za bend i publiku. Takav je ceo bend. Svi rade za pesme, niko se ne ističe, niko ne solira, niko se ne pravi važan. Ne zaboravite da slušamo supergrupu, ljude iza kojih su velike muzičke karijere.

Koncert pred vama najviše podseća na kabare, ali ne na američki kabare, već na nemački iz prve polovine dvadesetog veka. Možete uživati u gledanju i u slušanju ovog koncerta. Ovde niko ne želi niti da vas zadivi, niti da vas oduševi svojom svirkom. Oduševićete se i zadiviti celinom koju bend pruža slušaocima. Savršen koncert, savršene ekipe muzičara i autora.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.