Zbirka eseja Druge boje može biti vaš priručnik i vodič, nešto što ćete stalno čitati. Prvi put, kako se to i čita, od prve do poslednje stanice, a potom i kao svaki priručnik, kad vam nešto treba vi se vratite konkretnom eseju. Kasnije, kada dobro ovladate tekstom, možete se vraćati i pojedinim pasusima.

Dakle, ovu knjigu možete koristiti kao priručnik, ali, za razliku od pravih priručnika, ovaj ne daje savete i ne uči vas veštinama, ne objašnjava nepoznate pojmove ili vodi kroz zamršenu administraciju, već vas uči kako da razumete sebe i druge. I to vrlo suptilno, nenametljivo. Prvo ćete pomisliti da to nije nikakav priručnik, već eseji, kako im i ime kaže, ali ćete se prevariti. Priručnik treba sami od otkrijete, a to ne ide posle samo jednog čitanja.

Možda se pitate šta je to Orhan Pamuk ponudio čitaocima. Kakve su to pouke. Odgovor nam nude nazivi poglavlja: Život, Pisci i knjige, Politika i drugi građanski problemi, Moje knjige su moj život, Umetnost i Drugi gradovi, druge civilizacije.

Za kraj je ostavio tri bisera: intervju koji je dao za list Paris Review i jedan od najdirljivijih tekstova moderne književnosti – Kofer moga oca (govor koji je održao na uručenju Nobelove nagrade).

Čitajte Druge boje, čitajte Orhana Pamuka, naučićete nešto o drugima i mnogo toga o sebi.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.