BBC je – u najboljoj tradiciji britanskog javnog servisa – snimio neobičan dokumentarac. Novinar je došao u sobu u kojoj je odrastalo čudo od deteta. Džejkob Kolijer (Jacob Collier) je stvorio čitav svet u par desetina kvadratnih metara. Tu je snimio ključne songove koji su ga uzdigli do neverovatnih visina.

Sve je počelo s čudesnim izvođenjem pesme „Don’t You Worry ‘Bout A Thing“ Stivija Vondera (Stevie Wonder). Devetnestogodišnjak je napravio aranžman koji je dobro poznatu pesmu pretvorio u nešto novo, kompleksno, puno raznih neobičnosti koje se ne uče u knjigama, doneo je puno muzičkih iznenađenja. To je radio u toj, sada već, čuvenoj sobi.

Otpevao je masu glasova koje je složio u neobičnu harmoniju, a sve ostale instrumente, a ima ih, sam je odsvirao. Uglavnom, mnogo je tu raznih slojeva i mnogo je tu muzičke teorije sprovedeno u praksu.

Video je okačio na YouTube. Tako je zakotrljana grudva koja se pretvorila u lavinu koja se do sada nije zaustavila. Tim prvim snimkom je postavio princip rada, koji će kasnije prekršiti samo kada bude radio s velikim orkestrima. Tako je i stekao publiku, prave fanove, a među njima su bili neki veliki muzičari i producenti. Takođe, uspostavio je i jedinstven stajling: uvek drugačije, razbacane frizure i šarena, neobična odeća. Na koncerte izlazi u čarapama, ponekad s dve različite čarape.

Tako je rođen fenomen ovog doba. Neverovatno talentovani dečak, pomalo ekscentričnog izgleda, koji svira sve što može proizvesti zvuk. Bukvalno sve. O konvencionalnim instrumentima ne treba ni trošiti reči.

A onda su to videli Herbi Henkok, Čik Korija, Kris Martin, Hans Cimer i mnogi drugi etablirani muzičari i kompozitori. Većina je priznala da im je pala vilica na pod kad su čuli šta dečak u šarenoj odeći radi.

Usledila je neverovatna karijera, Gremi nagrade, druženje s idolima, snimanje muzike s najvećima, neverovatni koncerti, oduševljena publika koja je često u horu pevala s Kolijerom. Publika je drugi stabilni član njegovog neobičnog sastava.

Junak dokumentarca i dalje stvara u sobi, u porodičnoj kući. Talenat i savremena tehnologija su mu omogućili da mala soba postane svet i da ceo svet stane u malu sobu jednog dečaka.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.