23. Pirates

Jedna od retkih komedija ovog reditelja. Film u kome gledamo kapetana i slugu kako plutaju na balvanu na pučini mora. Sreća im se osmehuje kad pored njih prođe veliki brod, u koji se ukrcavaju. Međutim, u pitanju je španski brod koji plovi iz Južne Amerike ka Evropi. Podela počinje, neko se zaljubljuje u devojku a neko je očaran Asteškim tronom…

Trejler pogledajte ovde.

22. What?

Još jedna komedija od ovog poljskog reditelja snimljena je u Evropi na prelepoj italijanskoj obali. Da sve bude zanimljivije, jedan od glumaca je i Marčelo Mastrojani (Marcello Mastroianni). U filmu glumi i sam Polanski. Amerikanka se gubi usred noći i završava u vili u kojoj žive različiti ljudi, a između ostalog i bivši makro. Njih dvoje postaju bliski prijatelji.

Trejler pogledajte ovde.

21. The Fearless Vampire Killers

Još jedan Diznilend od ovog međunarodnog reditelja snimljen u Engleskoj. Koliko je njegovo interesovanje i obrazovanje široko Polanski nam pokazuje u ovom filmu. Filmu koji zaista odlikuje fantastična kostimografija i uvek zanimljiva tema.

Trejler pogledajte ovde.

20. Tess

Ekranizacija knjige „Tessa iz porodice d´Urberville ili Čista žena“ u kojoj nam autor prikazuje težak položaj žena u 19. veku. A u porodici pa gotovo da nemaju nikakvo pravo glasa. Žena koja mora da vodi kućanstvo, koja mora da zadovolji muža, rodi decu, održi ih u životu i ne napravi nikakvu grešku. Bilo kakva greška plaća se visoko. Zaista ne tako lepa priča o mladoj devojci koja je želela više od toga da bude domaćica. A gurnuta je niz liticu i na kraju optužena da ja sama kriva što je pala.

Trejler pogledajte ovde.

19. Cul-de-sac

Jedan od prvih filmova koji pokazuje njegov stil režiranja, široki kadrovi na početku, a potom sužavanje prostora kako bukvalno, tako i simbolički, sve sa ciljem da se izlude junaci, ali i publika. Gangsteri se nalaze usred nedođije i nailaze na dvorac u kom zarobljavaju muža i ženu. Tako počinje noćna mora.

Trejler pogledajte ovde.

18. The Ghost Writer

Film koji mu je doneo nagrade u Evropi. Međutim, ovo nije samo film o oduzimanju prostora i saterivanju u ćošak, toliko jakog da ne znate gde ćete s mislima. Junak se nalazi u kolima koja ga uporno navode na pogrešnu stranu. U ovom filmu je Polanski uključio i malo politike, malo teorija zavere, još nešto van onoga što je specifično za njega.

Trejler pogledajte ovde.

17. The Ninth Gate

Polanski se izgleda opet zabavlja. Već znamo da on nije nikakav vernik i da voli da eksperimentiše sa žanrovima. I u ovome mu se nešto posebno dopalo pa je odlučio da snimi film. Junak filma kreće da traži knjigu koja je potpisana sa L.C.F. A da bi je našao, na svom putu mora da prođe kroz mnoga vrata pakla. I na tom putu upoznaje zavodljivu devojku koja ga čuva od raznih nevolja. Pomalo triler, pomalo ljubavni.

Trejler pogledajte ovde.

16. Bitter Moon

Hugh Grant kod Polanskog. Zvuči potpuno šarmantno, kao neka božićna komedija. Međutim, Polanski se uvek trudi da bude ekstreman. Bavi se temom odnosa između muškaraca i žena i večnom tabu temom seksa. Hugh Grant ceo film sluša ispovest na brodu o seksualnom životu jednog od putnika, koji pritom ima vrlo atraktivnu ženu. Kod Polanskog se ovakvi filmovi nikad ne završavaju hepi endom.

Trejler pogledajte ovde.

15. Venus in Fur

Njegova žena očigledno za njega postaje njegova muza. I u ovom filmu, još jednom seksualnost, muški mačo momenat, a uključuje i dosta BDSM scena. Sve se odigrava na pozorišnoj bini, samo dvoje glumaca. Ispočetka predrasude prema ženi, a kasnije se uloge polako menjaju. Međutim, kada se jedan oseti ugroženim on opet počinje da se brani.

Trejler pogledajte ovde.

14. The Palace

Najnoviji film Polanskog u kome je sebi dao prostora da isproziva sve što je danas očigledno. Bahatost, snobizam, egoizam, narcisizam. I pritom je odabrao savršen događaj, a to je doček Nove 2000. godine. I to doček u neutralnoj Švajcarskoj. Pa gde ćete naći bolje mesto da okupite bogataše, sebične i neempatične ljude od Švajcarske i to u hotelu sa 5+ zvezdica.

Trejler pogledajte ovde.

13. Frantic

Harison Ford je ovom filmu legao ko budali šamar. Nažalost i nesrećne slučajnosti se dešavaju, i Fordova žena je oteta od strane Arapa. Odjednom nezainteresovane američke birokrate i policija postaju izuzetno zabrinuti i uključeni u slučaj. Međutim, naš doktor je već uveliko sam na tragu da nađe ženu ali potpuno izbezumljen i očajan.

Trejler pogledajte ovde.

12. Death and the Maiden

Koliko je Polanski kroz svoj život bio progonjen i koliko je bežao, pokazao nam je kroz paranoičnu devojku koja ne može da živi normalno nakon svega što je prošla. Moglo bi se reći da je Polanski ekranizovao svoj život. Mlada žena koja je bila žrtva surovog južnoameričkog režima susreće se sa svojim „mučiteljem“.

Trejler pogledajte ovde.

11. Macbeth

Večna tema. Šekspir je napisao istoriju kojom će se baviti još mnogi. Srećom po Šekspira, Polanski je reditelj koji to zna da ekranizuje. I tako je uspešno ekranizovao ne tako laku literaturu za čitati. Izdaja, prevara, poznate stvari ovom čoveku zajedno sa njegovim talentom i iskustvom za režiju su dovele da snimi zaista jedno od boljih izvođenja Magbeta.

Trejler pogledajte ovde.

10. Oliver Twist

Priča o dečaku koga su svi maltretirali. Dovoljno da odustanete od gledanja ukoliko ste od onih sa osetljivim srcem. Međutim, Polanski poslovično briljira u filmovima s gomilom negativnih likova. Uvek je tu da nas nečemu nauči. Iako su teški i mučni, takvi filmovi mogu da nas podsete da ne mučimo nekog Olivera ili da štitimo nekog Olivera.

Trejler pogledajte ovde.

9. Based on a True Story

Vrhunski film o oduzimanju prostora sa dve žene francuskog govornog područja. U ovom filmu nemamo samo situaciju oduzimanje prostora, nego se na kraju preispitujemo šta je stvarno, a šta je mašta. Da li je piscu za stvaranje vrhunskog dela bilo zaista potrebno da doživi ono o čemu piše, da li je morala da „izmišlja“ ili je pak napisala knjigu „Based on a true Story“.

Trejler pogledajte ovde.

8. An officer and a Spy

Događaj koji je probudio Evropu – J’accuse (Optužujem). Događaj koji je probudio pisce i uzdrmao javnost. Ekranizacija ovog dela u Francuskoj nam pokazuje i podseća nas gde počinje i kada kreće antisemitizam. Nije to bolest od juče. Prisutna je mnogo duže.

Trejler pogledajte ovde.

7. Carnage

Film za sve roditelje koji misle da su njihova deca sveci. Roditelji dva dečaka se nalaze u kući da porazgovaraju o „problemu“ koji njihova deca imaju. Međutim, do kraja filma od problema između dece nema ni traga ni glasa. Problem je negde drugde, a junaci su sve vreme zatvoreni u četiri zida.

Trejler pogledajte ovde.

6. Repulsion

Polanski je poznat po filmovima o oduzimanju prostora i suočavanju sa sobom, kao i o prikazivanju odnosa između mučitelja i žrtve, a u ovom delu reditelj sve to dovodi do ekstrema. Kozmetičarka luta po ulicama u katatoničnom stanju bez ikakve želje za bilo čim. Polanski nam prikazuje njeno stanje uma toliko detaljno, da se na kraju zidovi spajaju i pokušavaju da joj oduzmu prostor.

Trejler pogledajte ovde.

5. Knife in the Water

Jedini film na poljskom jeziku. Prvi njegov film, a već veliki uspeh. Par isplovljava brodom za vikend, da odmori od radne nedelje i pridružuje im se stranac. Međutim, put nije tako zabavan za sve. Ponekad je zabavan više za jedne, ponekad za druge. Neko uvek nekog maltretira i gnjavi. Razgovor skoro pa uopšte nije konstruktivan. Uvek je destruktivan.

Trejler pogledajte ovde.

4. Rosemary’s baby

Još jedna žena zaglavljena u stanu koju pokušavaju da unište. Pritom, ovde pokušavaju da unište ne nju, već njenu bebu. Ovde je zaista fantastična posvećenost reditelja ženama i da one izgledaju čudesno i da njihova gluma bude na top nivou.

Trejler pogledajte ovde.

3. The Pianist

Životna priča, verujem, mnogih Jevreja. Ovde nam je veoma emotivno i ljudski prikazao život Jevreja u getu. Od početka do kraja. Svaka ljudska osobina je skoro pa prikazana u ovom filmu.

Trejler pogledajte ovde.

2. Chinatown

Jedan od najkompleksnijih holivudskih filmova svih vremena. Evropsko filmsko iskustvo u kombinaciji sa Holivudom i parama, koje vam veliki studiji pružaju, donelo je briljantan rezultat. Oduzimanje prostora, dobar i loš lik, američki stereotipi. Vidi se da je dobro razumeo američko društvo. S razlogom nije dobio Oskara. Niko ne želi da ga bodete u oči.

Trejler pogledajte ovde.

1. The Tenant

Večna boljka svih multikulturalnih sredina koje ignorišu postojanje drugih. Jednom rečju, pravimo se mrtvi kada naiđe medved. A u ovom filmu to su stranci. Gluma Romana Polanskog u ovom filmu je zaista briljantna, iako je krajnje iskarikirana. Jer, zaista možda to i treba jednom ovakvom filmu. Da se pretera i osramoti društvo kako bi se ukazalo na problem.

Trejler pogledajte ovde.

Pogledajte i druga Lava LAB odbrojavanja ovde.