Vudija Alena smo u preporukama pominjali samo kao reditelja, međutim, on je i odličan pisac. Ljubiteljima filma je to svakako jasno jer je on i scenarista, a njegovi dijalozi su prava dramska remek-dela. U prozi se bavi temama koje najverovatnije nije mogao da predstavi i vizualno, a i pričama je, čini se, pustio mašti na volju i apsurd doveo do krajnjih granica. Reč je o 17 priča Nuspojave, napisanih između 1975. i 1980. godine.

U to vreme je snimio neverovatan niz filmova: Love and Death (1975), Annie Hall (1977), Interiors (1978), Manhattan (1979) i Stardust Memories (1980).

Priče su pune paradoksa, parodije i groteske. Vudi Alen nikoga ne štedi, niti ga zanima da bude politički, ili bilo kako drugačije, korektan. Autor će vas nasmejati, nečemu naučiti, ali i zbuniti. Sve to radi maestralno, bez želje da se pravi važan. Vudi Alen preispituje sve, a najviše sebe i uči nas da svet oko sebe moramo dovesti do misaonog apsurda da bi ga uopšte razumeli, a onda možemo preći na beskonačan proces razumevanja sebe. Nuspojave nam pomažu u tom procesu.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.