Film Talas (Die Welle) Denisa Gansela možda govori o očiglednom, ali je još očiglednije da to treba što češće ponavljati. Dennis Gansel priča o tome kako je lako grupu ljudi pretvoriti u mašinu koja guta sve što se ne u uklapa u unapred zadate okvire. Recept je jednostavan: ispričaj grupi da je posebna, daj joj ime, daj joj uniformu, smisli pozdrav, predstavi se da si predodređeni vođa i pronađi neprijatelja. U slučaju filma „Talas“ lenji, nemotivisani i međusobno sukobljeni učenici postaće vojska koja želi krv.

Sve je počelo kao naivni eksperiment, nastavnik panker, to vidimo već u prvoj sceni, pacifista i čovek spreman da iskorači iz zadatih obrazovnih okvira, hoće da pokaže učenicima šta je autokratija i to na časovima koji nisu obavezni, već izborni. Umesto da im priča o autokratiji kroz istoriju on dogovara s učenicima da samo na tom času odglume autokratiju. On će biti autokrata, a oni njegovi podanici. Eksperiment se brzo oteo kontroli, podanici su postali vojska, fašizam je rođen bez mnogo truda. Moć je uništila sve. Formula je radila.

PS
Samo dve devojke nisu pristale na pravila grupe, svi ostali su bili bespogovorno odani. Nastavnik je kasno shvatio kakvu je reakciju pokrenuo.

Film su snimili Nemci.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.