Priča ide ovako – prijatelj mi je poslao pesmu, današnju preporuku, poslušao sam samo jednom, dopalo mi se, ali mi je nekako pobegla čim je iscurilo tih četiri i po minuta. A onda mi je red došao film „Kutya éji dala“ (The Dog’s Night Song je zvanični engleski prevod, ne znam da uopšte postoji srpski prevod pa neću improvizovati). Reditelj je Bódy Gábor (Gabor Bodi), a film je eksperimentalan i komplikovan.

Uglavnom, gledam ja tako film i negde na sredini druge polovine počinje pesma. Jako mi je poznata. Kao da sam je negde čuo. I onda se setim. Već sam je čuo, ali sam zaboravio. Pesma me drugi put pogodila, kako kažu, kao munja. Posle sam je slušao još nekoliko puta i fascinantna je na nekoliko nivoa.

Izvođenje cele pesme „Szerelem“ je integralni deo filma. Sve počinje vrlo skromno, ništa ne obećava da će tu biti išta vredno. Sintisajzer iz koga izlazi raspadnuti zvuk, nešto čudno, čak ne mnogo prijatno, svira temu, nešto kao valcer. Ukupan utisak je da taj sintisajzer zvuči prilično bezveze. Muški glas, koji šmrca u mikrofon i ispušta čudne zvuke poziva Marijetu (Marietta Méhes, ona ovde nastupa sa andergraund bendom „A. E. Bizottság“) da mu se pridruži na sceni.

Njih dvoje se hvataju mikrofona i počinju da pevaju/pričaju. Iritantni sintisajzer nastavlja da svira iščašeni valcer, u krug.

Moguće je odustati od pesme u ovoj fazi, što bi bila velika greška. A onda oboje prvi put viknu „Szerelem, szerelem, Szerelem“ (Ljubav). Posle toga počinje da se dešava magija. Pevač odjednom poludi, počinje da gestikulira, da se kreće haotično oko mikrofona, da ne priđe na vreme mikrofonu pa viče iz daleka. Oboje počinju da viču/pevaju, više ne recituju. Sintisajzeru se priključuje gitara, a potom i ritam sekcija. Sintisajzer, koji je do malo pre bio katastrofalan, sada je neverovatan, skoro čudesan.

Na kraju, koji traje ceo minut, pesma eskalira u potpuno ludilo. Osećaj da sam upravo prisustvovao avangardnom spektaklu ponavlja se prilikom svakog slušanja (i gledanja, ipak je to film).

Jedan od komentara na YT kaže: „This is the greatest live performance ever filmed“. Slažem se i nemam šta da dodam.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.