Godinama sam po raznim specijalizovanim časopisima čitao hvalospeve o bendu The Gun Club i njihova, kako kažu kritičari, legendarna i kultna prva dva albuma „Fire of Love“ (1981) i „Miami“ (1982). Dugo sam samo čitao, ali nisam mogao da čujem ni ton, jer tada nije bilo ničega osim tih časopisa. Potom sam zaboravio i na tekstove i na bend. Posle mnogo godina sam u predlozima (related video) na Youtubu video naziv: The Gun Club. Setio sam se svega u trenutku. Veštačka inteligencija me podsetila na taj bend i ponudila da ga prvi put čujem i da slušanje otvorim pesmom „Mother of Earth“, koja zatvara drugi album „Miami“.

Kritičari nisu ništa slagali, Jeffrey Lee Pierce (pevač, gitarista i autor većine pesama) je zaista izuzetan stvaralac i čudesan izvođač svoje muzike, pesama drugih autora i američkih tradicionala. Pirs je istovremeno inovator, pobunjenik, onaj koji ruši sisteme, kao i muzičar duboko ukorenjen u tradiciju. Taj, reklo bi se, nemoguć spoj rodio je čudesnu muziku.

Preporučujem vam da i vi putovanje započnete s „Mother of Earth“, Pirsovom autorskom pesmom iz koje kipti američka tradicionalna muzika. Nekada je teško razlučiti da li je stihove pisao crni lutalica s gitarom, nesrećni beli rudar sa srednjeg zapada koji je u pauzama svirao i pevao o svojoj muci ili mladi pobunjenik koji je s gitarom krenuo na put kako bi promenio svet:I’ve gone down the river of sadness
I’ve gone down the river of pain
In the dark, under the wires
I hear them call my name

Stihove je napisao veliki autor s margine – Jeffrey Lee Pierce.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.