Film “Svetionik” (The Lighthouse, 2019.) uvlači se u kosti. Vreme kada se pojavio, karantin i nova svetska pandemija, samo je utisak doterao do krajnosti. Crno-beli prikaz klaustrofobije, halucinacija, okrutnosti i ludila, publika je gledala većinom zatarabljena u svojim kućama. Nema bolje organizovane projekcije i to na globalnom nivou!

Uradak prati dva čuvara svetionika (Viljem Defo i Robert Patinson) koji dolaze na uvrnuto ostrvo Nove Engleske 1980. godine, gde ih čeka četiri nedelje teškog fizičkog rada. Dva junaka polako klize pred psihičkim izazovima tesnog ostrva okruženog stenama, vetrom i olujom. Pojavljuje se bes. I vama postaje jasno da ovde ništa ne može završiti dobro. U ovom delu čak i “puštanje vetrova” (poslednji provereni adut filmske industrije za izmamljivanje smeha) deluje jezivo.

Robert Egers je reditelj odličnog psihološkog horora, a zajedno sa bratom Maksom i potpisnik scenarija. Da je majstor žanra, uz to, sa skromnim budžetom, Egers je pokazao još 2015. godine kada je snimio svoj debi “Veštica: Narodna priča Nove Engleske”.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.

By Ala