Mini-serije su zapravo filmovi koji traju predugo da bi bili emitovani u komadu. Bar je tako sa većinom mini-serija. U slučaju „The Pacific“ termin mini-serija skroz pristaje. Reč je o deset epizoda koje nam prikazuju najveće bitke američke vojske na raštrkanim ostrvima Pacifika. Veliki prethodnik ove serije je „Band of Brothers“ iz 2001. I to je zapravo predug film, koji je podeljen u neke celine kako bi se lakše gledao. Ujedno, to je jedna od najboljih drama na ratne teme. Iza realizacije obe serije, zapravo predugog filma i serija, stoji veliki tandem Steven Spielberg i Tom Hanks.

Serija se gleda u jednom dahu i prikazuje skoro sve važne bitke na Pacifiku, sve gledamo iz prvog lica, iz rova, iz ugla onih koji će možda poginuti za par sekundi. Serija nam prikazuje sve strahote rata, gledalac se nalazi u sred svake bitke, meci zuje iznad glave, dosadna kiša pada i po nama, džungla i nas hoće da proguta, a blato se teško skida i s naših cipela. Autori su nas stavili u centar svih bitaka i mi živimo s junacima, a vremenom počinjemo i da razmišljamo kao oni. Nešto kao vrhunska igrica, ali bez elemenata zabave.

Junaci nekako preživljavaju Gvadalkanal, Peleliu, Okinavu, Ivodžimu… A ni nama gledaocima nije lako. Obavezno „štivo“ za sve ljubitelje ratnih filmova i serija.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.