Film “The Painted Bird” (Obojena ptica) nosio je teret najkontroverznijeg ostvarenja 2019. godine, a onda je došla korona i u svetu su nastupile neke nove paradigme. Svakako, pre gledanja, mozak (dušu) treba pripremiti na sate evropskog filmskog arta, a kako je reč o Drugom svetskom ratu, dakle patnje. Filmovi se prečesto bave ratom, a retka ostvarenja uhvate bilo šta od njegove biti i to će vam najbolje posvedočiti oni koji su imali nesreću da ga prežive. U slučaju “Obojene ptice” deo ratnog “cora” je apsurdnost. Vaclav Marul, koji je napisao, režirao i producirao film u crno-beloj tehnici, u tome je pošteno uspeo.

Bezimeni dečak u filmu luta pustopoljinama Evrope i preživljava pravu ratnu grotesku. Mučne prizore ne vredi nabrajati, ali za kraj je ipak ostavljena nada. Glavni junak ima problem što je civil u vreme rata, a pritom još i dete. Sve ostalo je ljudska zloba, na ovaj ili onaj način. “Obojena ptica” prikazuje samo delove užasa koje je čovek zaista spreman da učini, a opet je publici bio mučan za gledanje. Deo kritike ga nije prihvatio, smatrajući da je granica pređena bez da daje smisao, priznajući mu jedino odličnu filmsku fotografiju i naraciju. Drugi su ga opet ushićeno dočekali kao “trosatno putovanje kroz pakao”!

Ovaj češko-ukrajinski film rađen je po romanu koji je pre 50 godina napisao Jerži Kosinski. U filmu se pojavljuju i Stelan Skarsgard, Harvi Kajtel, Beri Peper, Udo Kir i Džulijan Sends. Ako vam se na kraju ne svidi, znajte da ste bar pogledali film koji je poslednjih godina imao ubedljivo najviše odlazaka iz bioskopa u toku projekcije.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.

By Ala