Čarli Čaplin je najverovatnije najveći komičar svih vremena. Lik skitnice (Tramp) duboko je urezan u kolektivnu memoriju. Njegov značaj za razvoj kinematografije gotovo je nemoguće sagledati. Nije teško pomisliti da je filmski lik zapravo isti lik i van scene. Čaplin se potrudio, bar tako tvrde autori dokumentarca „The Real Charlie Chaplin“ Peter Middleton i James Spinney, da ostavi upravo taj utisak – da je on veseli čovek, kao u filmovima, koji sve zabavlja, poskakuje, glupira se. Spinney nam prikazuje privatne dokumentarne snimke na kojima vidimo Čaplina s porodicom. Vidimo praktično režirane i odglumljene snimke, a treba da poverujemo da su spontani.

Pravi Čaplin je potpuno drugačiji, sugerišu nam autori dokumentarnog filma koji vam preporučujemo. Pravi Čaplin je težak čovek, nedostupan čak i za najbliže okruženje pa i sopstvenu porodicu. On je ambiciozan, posvećen isključivo poslu, njegov odnos prema ženama često prelazi granice zakona (nikad nije bio i sankcionisan). S druge strane, on je levičar koga nepravedno progone u zloglasnom Martijevom „lovu na veštice“, čovek koga je obožavao ceo svet, kao i čovek koji je dobro razumeo gde se krije veliko zlo.

Nema sumnje da je Čaplin bio genijalan reditelj, glumac, producent, kompozitor, kostimograf, šminker… Takođe, nema sumnje da je ostavio nesaglediv uticaj na kinematografiju. Na kraju ostaje večno pitanje: da li život umetnika treba da utiče na ocenu njegovog dela. „Cancel“ kultura kaže da treba. Ipak, mislim da još uvek nemamo adekvatan odgovor na to pitanje.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.