Bend „The War on Drugs“ svira mekanu muziku. Kad kažem mekana ne mislim ništa pežorativno, nema ironije. Njihova muzika je vrlo prijatna za slušanje, a pre svega način pevanja Adama Grandučiele (Adam Granduciel), inače i gitariste i autora većine pesama. Muzika je, moglo bi se reći, jednostavna, ali samo na čisto muzičkom nivou. Kompleksna je na drugim nivoima. Pre svih kako je bend interpretira – kao organsku celinu, kao emocije koje treba isporučiti publici, kao jedinstveni zvuk u koji se možete uvaliti kao u neku veliku, mekanu fotelju. Drugi nivo jeste vidno odsustvo želje članova benda da se dodvoravaju bilo kome, ne samo slušaocima, već i samoj muzičkoj industriji. Njihova muzika je melanholična, priziva prošlost, neka druga vremena, pesme su intimne, pune slika i asocijacija. Čak i kada bend podivlja, kada sve što je polako gradio kulminira u zvučni tornado, zapravo je i dalje mekano, prijatno za slušanje i lepo.

Ako vam sve ovo zvuči kao teška apstrakcija, a uz to i niste slušali, ili bar, niste pažljivo slušali bend, odličan uvod može biti uživo izvođenje pesme „An Ocean In Between The Waves“. Pesma se nalazi na albumu čiji naziv ide u prilog opisu muzike benda: „Lost in the Dream“. Hipnotički bubnjevi koji sviraju pulsirajući ritam, skoro bez prelaza i bilo kakvih virtuoznosti – samo dižu i spuštaju atmosferu pesme. Tu je i pulsirajući bas, melanholična truba pa potom i bas saksofon, lebdeći sintisajzeri i vrlo mekane gitare. Kritičari kažu da se u toj pesmi čuje uticaj benda „Fleetwood Mac“.

Adam je pesmu „An Ocean in Between the Waves“ pisao godinu dana, iako cela stvar ima tek nekoliko akorda. Autor je ispričao da nikako nije mogao da uhvati vajb koji je želeo. Pesma mu je dugo bežala, a onda je konačno odlučio da je završi pa je predao završnu verziju diskografskoj kući, ali je dve nedelje pre nego što je album trebalo da bude izdat još jednom je promenio pesmu.

To je bila i konačna verzija, ona koju možemo slušati na albumu. U ovoj koncertnoj varijanti bend je izvodi minut duže – ukupno osam minuta.

Ne znam kakve su bile ostale verzije, a očigledno ih je bilo mnogo, ali ova koju možemo čuti zvuči savršeno.

Uživajte u muzici jednog od najboljih live bendova u ovom trenutku, za sada samo na YT. Nadamo se da ćemo ih uskoro gledati negde u blizini.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.