Rise of Empires: Ottoman je šestodelna dokumentarna serija, tačnije dokumentarno-igrana, upravo su ti igrani delovi maestralno urađeni. Naslov možda zbunjuje jer se u seriji zapravo radi o osvajanju Konstantinopolja. U svih šest epizoda se priča o jednom čoveku i jednom gradu. Čovek je Mehmed II Osvajač. Nadimak je jasno dobio po osvajanju Carigrada, budućeg Istanbula. Seriju su, da sve bude još zanimljivije, snimili sami Turci. I to su uradili pošteno, bez navijanja i naginjanja na jednu stranu. Jedino su izostavili ponešto. Recimo, Mehmedovo ispunjeno obećanje janičarima: tri dana pljačkanja i silovanja ako prvi uđu u grad.

Utisak je i da je prenaglašen istorijski značaj osvajanja grada. To jeste simbolički bitan događaj, ali Vizantija u tom periodu više ne igra važnu ulogu, Osmanlije su preuzele sve i otišle dalje. Konstantinopolj je jednostavno mogao biti marginalizovan i vremenom bi prešao u turske ruke, jer nije imao gde. Bilo je bitno ko će od turskih sultana prvi ući u grad. To je uspeo uporni, hrabri i beskrupulozni Mehmed.

Seriju svakako preporučujemo jer se može gledati kao odlična režirana drama. Iako znamo da će grad na kraju pasti mnoge scene su napete kao da je ishod krajnje neizvesan. Možda se u zadnji čas nešto promeni, zuji u glavi gledaoca, iako zna da neće, jer se sve već odigralo kako se odigralo.

Iz serije se može i naučiti mnogo toga. Posebno je atraktivno urađeno prebacivanje turskih brodova preko brda.